Nono, het zigzag kind beste Europese jeugdfilm

  • Datum 07-05-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Een internationale jury van zeshonderd kinderen heeft afgelopen zondag Nono, het zigzag kind van Vincent Bal uitgeroepen tot beste Europese jeugdfilm. Concurrenten voor de EFA Young Audience Award waren Le magasin des suicides van Patrice Leconte en Upsidedown van Bern Sahling.

De European Film Awards bestaan al sinds 1988. Vorig jaar was Amour van Michael Haneke de winnaar van de belangrijkste prijs. De jeugdvariant werd vorig jaar in het leven geroepen. Ook toen was een Nederlandse productie favoriet: Kauwboy van Boudewijn Koole. Nono, het zigzag kind was de openingsfilm van het Nederlands Filmfestival 2012 en werd eerder al onderscheiden in onder andere Montréal.

De zeshonderdkoppige jury van de EFA Young Audience Award — kinderen tussen 12 en 14 jaar — zat verspreid over heel Europa. Nadat ze eerst alle drie de genomineerde films hadden bekeken brachten ze vanuit Kopenhagen, Erfurt, Izola, Londen, Sofia, Turijn, Valletta, Wroclaw en Riga per skype hun stem uit. De ceremonie was online te volgen via een live stream. Regisseur Vincent Bal kreeg zijn prijs uitgereikt door twee Duitse juryleden.

Nono, het zigzag kind
is gebaseerd op een roman van David Grossman. De titelpersoon (debutant Thomas Simon) woont alleen met zijn vader (Fedja van Huêt), die — zoals het vaders betaamt — de beste politierechercheur ter wereld is. Aan de vooravond van zijn dertiende verjaardag wordt Nono per trein naar zijn oom gestuurd. Onderweg krijgt hij een mysterieuze opdracht, waarna een zoektocht begint naar zijn afwezige moeder.

Edo Dijksterhuis