Nominaties beste debuutfilm NFF

  • Datum 10-09-2012
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Een still uit Woensdagen van Aaron Rookus

Judith de Leeuw, Aaron Rookus en Jeroen S. Rozendaal maken dit jaar kans op de Filmprijs van de Stad Utrecht, de prijs voor de beste debuutfilm van het Nederlands Film Festival.

De Leeuw (1981) studeerde in 2007 af aan de Gerrit Rietveld Academie en is genomineerd voor Overal spullen, een documentaire waarin ze haar eigen inboedel als vertrekpunt gebruikt voor een film over de relatie tussen spullen en mensen. Rookus (1983) volgde de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en debuteert met Woensdagen, een korte film over seksueel misbruik bij een achtjarig jongetje. Rozendaal (1974) studeerde psychologie aan de Universiteit in Leiden en maakte met Interzone een gedramatiseerde documentaire over de gedichten van Bart Chabot.

De jury bestaande uit Sonja de Leeuw (professor Film en Televisie aan de Universiteit Utrecht), Vicky Serao (directeur van Scriptschool en Head of Talent bij Binger Filmlab) en Ben van Lieshout (regisseur, scenarioschrijver en producent), heeft naar eigen zeggen niet uitsluitend gelet op de kwaliteit van de film. Ook de vraag voor wie de prijs een expliciete stimulans zou kunnen zijn om verder te gaan met het maken van films speelde een belangrijke rol.

De Filmprijs van de Stad Utrecht bestaat uit een beeld van kunstenaar Joost van den Toorn en een geldbedrag van €5.000. De prijs wordt uitgereikt op de NFF-openingsavond, 26 september.

Jesse Heijnis