Nominaties Afficheprijs bekendgemaakt

  • Datum 05-09-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Wordt het de fronsende Borgman of de brutaal blikkende Majid uit Wolf? De onheilspellende luchten van De nieuwe wildernis of de zonnigheid van Verliefd op Ibiza? Of toch de getekende hoofdpersonen uit De ontmaagding van Eva van End? De nominaties voor de Cinema.nl Afficheprijs zijn bekend gemaakt. De prijsuitreiking vindt plaats op 3 oktober.

Het is de dertiende keer dat de prijs voor beste filmaffiche wordt uitgereikt. De jury onder leiding van Jan Pieter Ekker, bedenker van de prijs, koos de genomineerden uit ruim vijftig posters voor speelfilms en documentaires. Welke ontwerper uiteindelijk met de 2.500 euro prijzengeld en een wisseltrofee in de vorm van ingelijst affiche van de klassieker Jonge harten naar huis gaat, ligt aan het publiek. Tot 2 oktober 12 uur kan er online gestemd worden.

Vorig jaar ging de Cinema.nl Afficheprijs naar l’Amour des Moules, ontworpen door Joost Hiensch en Susanne Keilhack van de Amsterdamse ontwerpstudio ShoSho. Het duo won de prijs ook al in 2011 met 170 Hz. Alex van Warmerdam, die met zijn poster voor Borgman zijn derde nominatie in de wacht sleepte, kan de tweede ontwerper worden om zo’n dubbelslag te maken. Hij won in 2004 de prijs met Grimm.

Edo Dijksterhuis