Nog meer Cannes-titels in Nederlandse bioscoop

  • Datum 10-06-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Ook Manuscripts Don’t Burn wordt uitgebracht in Nederland

Aan het slot van Cannes wisten we al te melden dat 35 titels uit de diverse festivalprogramma’s zijn aangekocht door Nederlandse distributeurs en dus (binnenkort) te zien zijn in de Nederlandse bioscoop. Een inventarisatie na het luwen van de festivaldrukte, leert dat daar nog wat titels zijn bijgekomen.

Vrijwel alle titels die prijzen wonnen op de ‘Olympische Spelen voor Cinema’ zullen in Nederland worden uitgebracht. Alleen voor Heli, die een Gouden Palm kreeg voor beste regie, heeft zich nog geen Nederlandse distributeur gemeld.

De competitiefilms waren al goed vertegenwoordigd in het eerste aankopenlijstje. De films uit Un Certain Régard maken nu een kleine inhaalslag. Contact Film kocht de distributierechten voor L’Image Manquante van Rithy Panh. Wild Bunch pikte Manuscripts Don’t Burn op. Deze vijfde, clandestien geschoten film van de Iraanse Mohammad Rasoulof werd onderscheiden met de Fipresci Award van de internationale filmpers.

Filmfreak had met Les Salauds en Zulu al een mooie oogst, maar heeft ook nog goed rondgekeken in de non-competitieve marge van het festival. Daar werden de rechten gekocht voor de thriller Blue Ruin van Jeremy Saulnier, Scott Grahams debuutfilm Shell en Short Term 12 van Destin Cretton. Die laatste film won op het in maart gehouden SXSW Festival zowel de publieksprijs als de juryprijs.

De commerciële bedrijvigheid beperkte zich uiteraard niet tot de titels die te zien waren in Cannes maar ook films die nu in de maak zijn. Flink wat titels zijn aangekocht in pre-sales. Zo kocht Wild Bunch de rechten voor The Trip 2 van Michael Winterbottom, het vervolg op zijn komische roadmovie uit 2010, en de western The Salvation.

A-Film verzekerde zich van de rechten voor de wraakfilm John Wick met Keanu Reeves in de hoofdrol, de animatiefilm Freebirds, Owen Wilson en Jim Carey-vehikel Loomis Fargo, en de nieuwe film van Zilveren Beer-winnaar Christian Petzold, Phoenix. Ook Metro Manila, dat op het afgelopen Sundance Festival de publieksprijs in de wacht sleepte, werd in Cannes gekocht.

Zeven titels staan er op het aankooplijstje van Entertainment One. De meest in het oog springende films zijn de nieuwe film van Mike Leigh over de schilder William Turner en de verfilming van het leven van modeontwerper Yves Saint Laurent door Jalil Lespert. Daarnaast kunnen we het volgende verwachten: de actiefilm Autobahn, het oorlogsdrama The Zookeeper’s Wife, de thriller Selfless, de sequel van horrorfilm A Haunted House en een documentaire over het Newyorkse superwarenhuis Bergdorf Goodman.

Cinéart is met elf Cannes-titels de grootste Nederlandse inkoper van deze editie. Maar ook deze distributeur sloot deals voor films die hun première nog niet hebben gehad. Rechten werden gekocht voor Big Eyes van Tim Burton, Maps to the Stars van David Cronenberg, Joachim Triers Louder than Bombs, Laurent Tirards Les vacances du petit Nicolas, en een vooralsnog titelloze documentaire over het leven van zangeres Amy Winehouse door regisseur Asif Kapadia, die blijkbaar iets heeft met tragisch, jong stervende helden aangezien hij hiervoor een portret maakte over de verongelukte F1-coureur Ayrton Senna.

Hypochondriac, een komedie van en met Dany Boon, wordt uitgebracht door Paradiso Films, die ook de distributie van zijn eerdere werk verzorgde. Paradiso zal bovendien de tragikomedie St Vincent uitbrengen en Salinger, een documentaire over de schrijver van Catcher in the Rye waar onder andere Philip Seymour Hoffman en Edward Norton aan meewerken. Silence van Martin Scorsese, die zich nu nog in pre-productie bevindt, is ook veiliggesteld.

Voor Silence zal eerst Scorsese’s The Wolf of Wall Street in Nederland te zien zijn, vanaf 9 januari 2014 om precies te zijn. Dutch FilmWorks kocht de distributierechten voor de verfilming van Jordan Belforts biografische bestseller met Leonardo DiCaprio in de hoofdrol. Dit jaar nog brengt DFW de horrorfilm You’re Next uit en Walk of Shame. Voor de wat langere termijn legde de distributeur het maffiadrama Gotti: In the Shadow of My Father, het avontuurlijke reisverhaal A Walk in the Woods en de thriller Motel vast.

Edo Dijksterhuis