Nieuwe Van de Velde opent Nederlands Film Festival

  • Datum 20-06-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

De 33ste editie van het Nederlands Film Festival wordt op 25 september geopend met Hoe duur was de suiker. De nieuwste film van Jean van de Velde is gebaseerd op de gelijknamige succesroman van Cynthia McLeod uit 1987. De film speelt in het Suriname van de achttiende eeuw.

Hoofdpersonen in Hoe duur was de suiker zijn twee jonge vrouwen, de blanke Sarith en de zwarte Mini-Mini. De meesteres raakt verbitterd door het harde leven op de suikerplantage, haar lijfslavin probeert zich vrij te vechten. De hoofdrollen worden gespeeld door Gaite Jansen, die eerder te zien was in Lotus en 170 Hz, en Yootha Wong-Loi-Sing, die tot nu toe alleen de tv-serie Who’s In Who’s Out op haar naam had staan. Andere belangrijke rollen worden ingevuld door Kees Boot, Yannick van de Velde, Benja Bruijning en Anna Raadsveld.

Regisseur Van de Velde (onder andere All Stars, Lek, Wit licht) bewerkte voor de film de roman die Cynthia McCleod op slag de bekendste schrijver van Suriname maakte. Na haar debuut volgden meer historische romans, waarvan De vrije negerin Elisabeth, gevangene van kleur de bekendste is. De première van Hoe duur was de suiker valt precies in het jaar dat 150 jaar afschaffing van de slavernij wordt gevierd.

Hoe duur was de suiker is een Nederlands/Duits/Zuid-Afrikaanse productie van Cool Beans, PV Pictures, Cornet Film en Spier Productions. Ook de VARA droeg bij. Het is Van de Velde’s zeventiende film. Distributeur Entertainment One Benelux brengt de na het festival, dat tot en met 4 oktober duurt, in roulatie.

Edo Dijksterhuis