Nieuwe vak­prijs voor film- en tv-pro­du­centen

De Stichting Cultureel Fonds Audiovisuele Producenten (CFAP) heeft een nieuwe prijs in het leven geroepen: de CFAP Prijs. Hij is bedoeld voor de meest onderscheidende film- en/of televisieproducent van Nederland. Hij wordt op 9 oktober voor het eerst uitgereikt.

Dit is niet de eerste of enige prijs voor producenten. Zo wordt de Filmproducenten Nederland Award al uitgereikt sinds 2009 en wordt het Gouden Kalf voor Beste Film, vergelijkbaar met de Oscar in dezelfde categorie, ook in ontvangst genomen door de producent. Maar de eerst genoemde prijs komt met een check van €5000 en de tweede met ‘enkel’ eeuwige roem. De CFAP Prijs daarentegen gaat gepaard met €20.000.

Kandidaten voor de prijs kunnen tot 13 september worden voorgedragen door vakgenoten en collega’s uit de film- en mediasector. De nominaties worden bekend gemaakt tijdens het Nederlands Film Festival. De jury bestaat uit Paul de Man, Willem Zijlstra en Jacqueline Gerritsma, die de voorzitters zijn van respectievelijk CFAP, Nederlandse Content Producenten en de Nederlandse Audiovisuele Producenten Alliantie.