Nieuwe publieksprijs voor beste boekverfilming

  • Datum 25-07-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween

Nederland is een filmprijs rijker: de Parel. Deze nieuwe prijs voor de beste boekverfilming wordt uitgereikt tijdens Film by the Sea in Vlissingen. De voorselectie van zes genomineerden is gedaan door het festival. Het uiteindelijke oordeel is aan het publiek, dat via internet kan stemmen.

De nominatiecommissie, bestaande uit Film by the Sea-directeur Leo Hannewijk en recensenten André Nientied en Barend Voogt, koos de volgende zes titels: 12 Years a Slave, De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween, Het Diner, Philomena, The Hunger Games: Catching Fire en The Wolf of Wall Street. Vanaf 1 juli en tot het einde van deze maand kan via een special site worden gestemd om de winnaar te bepalen. Op dit moment wordt de lijst aangevoerd door Steve McQueen’s Oscar-winnaar, de verfilming van Herman Koch’s bestseller en de Zweedse opvolger van Forrest Gump.

Voor de nominaties werd gekozen uit boekverfilmingen die tussen 1 juli 2013 en 30 juni 2014 in de Nederlandse bioscoop uitkwamen. Dat waren er behoorlijk wat. De boekverfilming — die altijd al prominent was binnen het Nederlandse filmlandschap — is bijzonder populair. Reden voor de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) een prijs in het leven te roepen en die te koppelen aan Film by the Sea, hét festival voor boekverfilmingen.

Bij een publieksprijs is er natuurlijk niet alleen iets te winnen voor de filmmakers maar ook voor de stemmers. Wie zijn voorkeur kenbaar maakt, maakt kans op een VIP-arrangement voor twee personen voor Film by the Sea. Verder worden er nog kaarten weggegeven voor de openingsfilm Dorsvloer vol confetti op 12 september, pakketten met de zes genomineerde boeken en boekenbonnen.

De genomineerde films worden allemaal vertoond tijdens het festival. De Parel wordt uitgereikt op 19 september, maar de winnaar wordt al bekend gemaakt op 7 augustus.

Edo Dijksterhuis