Nieuwe PT Anderson publieksopening IFFR 2013

  • Datum 27-11-2012
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Joaquin Phoenix viel kilo’s af voor zijn rol als seksverslaafde alcoholist

Een regisseur van wereldklasse, een zwaargewicht cast met namen als Joaquin Phoenix en Philip Seymour Hoffman, meer dan goede kansen op een of meerdere Oscars en een soundtack door Radiohead-gitarist Jonny Greenwood. De film die dienst doet als publieksopening van het Filmfestival Rotterdam 2013 heeft het allemaal en meer. The Master van Paul Thomas Anderson wordt op 23 januari gedraaid op zeldzaam 70mm-celluloid.

De officiële openingsfilm van ‘Rotterdam’ is nog niet bekend, maar met het binnenhalen van The Master heeft het festival alvast een gegarandeerde klapper in huis. PT Anderson, die met Magnolia al een Gouden Beer won en zijn There will be Blood met twee Oscars beloond zag, oogstte op het recente filmfestival van Venetië een Zilveren Leeuw en de Fipresci Prijs. Dat was tevens de wereldpremière. Het IFFR heeft op 23 januari de Nederlandse première. Een dag later wordt de film in roulatie gebracht in landelijke theaters.
Wat de Rotterdamse preview echt bijzonder maakt, is dat de film vertoond wordt op 70 mm. Alleen op het festival en — vanaf 26 januari — in EYE Amsterdam is The Master te zien in dit zeldzame formaat. Het celluloid dat PT Anderson gebruikte is twee keer zo breed als het gangbare 35mm-formaat. Het komt beter overeen met de hoogte en breedte van het bioscoopscherm, waardoor 70mm-film kan worden opgenomen en geprojecteerd met minder vervormende lenzen. Bovendien is de resolutie hoger. Als gevolg daarvan is het beeld veel rijker van kleur, frisser en scherper. De kosten van deze techniek zijn echter hoog en de concurrentie van digitale film groot, waardoor 70mm vrijwel niet meer wordt gebruikt. De laatst groot op 70mm uitgebrachte film was Kenneth Branaghs Hamlet en dat was in 1996.
Hoofdpersoon van The Master is Freddy Quell (Joaquin Phoenix), een seksverslaafde alcoholist die met een post-traumatische stress stoornis uit de Tweede Wereldoorlog is gerold. Bij toeval komt hij in contact met Lancaster Dodd, de charismatische leider van een Scientology-achtige religieuze beweging. Quell ontwikkelt zich tot Dodds rechterhand, maar als de beweging — met de schaamteloze naam The Cause — populairder wordt, begint bij de ex-marinier de twijfel te knagen. De meester uit de titel wankelt op zijn voetstuk.

Edo Dijksterhuis