Nieuwe prijs voor beeldende kunst en cinema

  • Datum 12-11-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Beeldend kunstenaars in filmfestivalprogramma’s, video’s op kunstbeurzen, kunstenaars die de weg naar Hollywood vinden, filmprogrammeurs die aan de slag gaan in musea. De grens tussen white cube en black box wordt steeds diffuser. Logisch dan ook dat er nu een grote, nieuwe prijs is voor film en beeldende kunst: de EYE Prize.

De prijs is opgezet door filmmuseum EYE in samenwerking met het Patrick & Joan Leigh Fermor Arts Fund, een Brits fonds dat in 2011 is opgericht ter nagedachtenis aan de beroemde schrijver Sir Partick Leigh Fermor door zijn vrouw, de fotograaf Joan leigh Fermor. Er is een bedrag van 25.000 Britse pond (€31.895) aan de prijs verbonden. Daarmee is de EYE Prize meteen een van de grootste kunstprijzen van Nederland (ter vergelijking: de Prix de Rome, Nederlands oudste kunstprijs, bedraagt €40.000).

Het is niet zo dat iedere kunstenaar of filmmaker zich zomaar kan aanmelden voor de prijs. Een internationale jury bestaande uit vooraanstaande figuren uit de werelden van beeldende kunst en cinema en voorgezeten door EYE-directeur Sandra den Hamer kiest de winnaar uit een lijst genomineerden. De eerste winnaar wordt in januari 2015 bekend gemaakt. Het prijsgeld is bedoeld voor de productie van nieuw werk. Iedere vier jaar zal het werk van de drie voorgaande winnaars van de EYE Prize te zien zijn in EYE. De eerste presentatie vindt plaats in 2018.

Het Patrick & Joan Leigh Fermor Arts Fund heeft gekozen voor EYE als partner juist omdat het sinds de verhuizing naar de nieuwe locatie structureel aandacht besteedt aan het snijvlak tussen beeldende kunst en cinema. Er zijn tentoonstellingen geweest met werk van onder andere Isaac Julien, Douglas Gordon, Nicolas Provost, Fiona Tan en Yang Fudong.

Edo Dijksterhuis