Nieuwe inter­ac­tieve film­in­stal­latie bij Eye

De meeste zoekmachines werken met taal, maar de nieuwe interactieve installatie Film Catcher werkt met beeldherkenning en -analyse. Bezoekers van Eye kunnen zo op associatieve wijze door fragmenten van de 54.000 titels uit de collectie van het filmmuseum. Van 12 december tot de kerst is de installatie gratis te bezoeken.

Met Film Catcher hoopt Eye een nieuwe generatie bezoekers te interesseren voor film en cinematografisch erfgoed. Ze worden verleid met middelen die ze kennen van apps en social media. Zo kun je met filters delen van fragmenten rood, blauw of groen laten kleuren of fragmenten selecteren op de aanwezigheid van bijvoorbeeld een paraplu, bloemen of een fiets. Film Catcher wordt aangestuurd via negen tablets die op vaste plekken in de ruimte staan. De scènes worden geprojecteerd op de wanden rondom. Wie meer wil weten over de betreffende film kan via de tablet extra informatie opvragen of zelfs de hele film bekijken.

Film Catcher bevindt zich in de vaste presentatie van Eye, waar ook historische filmapparaten, mini-cinema’s en andere interactieve installaties als Flipbook en Green Screen staan. De nieuwe presentatie is ontwikkeld door Eye Filmmuseum in samenwerking met Studio Louter, Kiss the Frog, Atelier Alkema, Argive, Indyvideo, Ata Tech en Surinamekade.

Tussen 12 en 23 december is er een gratis preview (tussen 10 en 18:30 uur). Daarna is de vaste presentatie iedere dag te bezoeken op vertoon van een film- of tentoonstellingsticket.