Nieuwe gedragscode na ophef over Vaatstra-serie

De Canal+-serie Een van ons

De serie Een van ons van Canal+ heeft nogal wat stof doen opwaaien, vooral bij de familie van de vermoorde Marianne Vaatstra over wie de serie gaat. Aanleiding voor de regionale filmcommissies van Friesland, Groningen, Drenthe, Limburg en Zeeland om een nieuwe gedragscode op te stellen. (H)eerlijk Filmen propageert meer respect en samenwerking.

Een van ons is een van de eerste Nederlandse series van Canal+ en is geïnspireerd op de moord op Marianne Vaatstra in 1999. Het duurde dertien jaar voordat de dader na grootschalig DNA-onderzoek werd gevonden. In de serie is Marianne omgedoopt tot Anne maar de overeenkomsten zijn duidelijk. Velen vinden nu dat de serie wel erg veel pijnlijks oprakelt voor de familie, die voor of tijdens de productie nooit is geraadpleegd.

Volgens Joris Hoebe, een van de oprichters van de nieuwe code, “kan een film of serie bijdragen aan een rouwproces. Het had een eerbetoon kunnen zijn aan Marianne, haar familie, het gebied waar zij woonde en de taal die zij sprak.” Maar dat was het dus niet en dat moet volgens Hoebe anders.

De (H)eerlijk Filmen Code bestaat uit vijf punten. Filmproducties worden ten eerste aangemoedigd om de lokale gemeenschap al in een vroeg stadium te betrekken. Er moet worden gewerkt met oog en respect voor unieke talen, culturen, landschappen en erfgoed. De code promoot sociaal en ecologisch duurzame productiepraktijken. Als vierde punt wordt de inzet van lokale bedrijven, professionals en faciliteiten aanbevolen zodat een productie ook iets bijdraagt aan de lokale economie. En tenslotte worden producties gestimuleerd lokaal talent in te huren en trainen, met een eerlijke beloning.

De code is direct van kracht en beschikbaar voor alle producties die worden gerealiseerd in de aangesloten provincies.