Nieuwe bioscopen Pathé en Euroscoop in Maastricht

  • Datum 04-04-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Bioscoop aan Wilhelminasingel: vroeger Pathé, nu Euroscoop

Afgelopen maand sloot na twintig jaar het Maastrichtse Pathé-theater aan de Wilhelminasingel. De bioscoopexploitant heeft inmiddels de handtekening gezet onder een overeenkomst voor de bouw van een nieuw pand. De oude locatie wordt overgenomen door het Belgische Euroscoop, dat eerst wil verbouwen maar nog voor de zomer open wil gaan.

Pathé maakt met de verhuizing een vernieuwingsslag. De oude bioscoop met zes zalen wordt ingeruild voor een complex met acht zalen die in totaal duizend stoelen tellen. Zowel het reguliere filmaanbod als alternative content zoals operavoorstellingen en Formule 1-races zullen een plaats krijgen. ‘Dit is de vorm die het beste past bij de regio’, stelt Pathé-woordvoerder Youry Bredewold. ‘Het publiek kent ons natuurlijk het beste van de grote theaters in de Randstad, maar we hebben genoeg kleinere locaties, zoals in bijvoorbeeld Zwolle en Helmond.’

Toen Pathé twintig jaar geleden de bioscoop aan de Wilhelminasingel opende, baarde die enig opzien. Met z’n opvallende glazen gevel was dit een van de eerste multiplexen in ons land. Na een paar jaar werd het verkocht aan Minerva, maar toen dat bedrijf weer werd overgenomen door Pathé keerde de bioscoop terug bij de oude eigenaar. Anno 2014 is het theater echter verouderd, ligt het uit de looproute en zijn de parkeermogelijkheden — altijd belangrijk voor grotere bioscoopcomplexen — niet optimaal. Pathé wilde nog wel even door op de oude locatie, tot het nieuwe Pathé Maastricht er eind 2015 staat, maar de eigenaar, een Duitse belegger, stond afwijzend tegenover een kortlopende huurovereenkomst.

Vorige maand draaide de laatste film aan de Wilhelminasingel. Maar heel lang zal het er niet stil zijn. Euroscoop, dat theaters exploiteert in Lanaken, Maasmechelen en Genk en in Nederland al actief is in Tilburg, is vrijwel direct na het aangekondigde vertrek van Pathé in het gat gesprongen. Het pand krijgt de komende maanden een make-over om in de Euroscoop-stijl te passen.

De nieuwbouw van Pathé zal langer duren. ‘Het is allemaal nog heel pril’, stelt Bredewold. ‘We hebben net de handtekening gezet en zijn nu afspraken aan het maken met iedereen.’ De nieuwe bioscoop komt in de wijk Belvédère, op de plek waar vroeger de ovens van de Sphinx-fabriek stonden. Op dit moment staat daar nog de voorbouw van het Eiffelgebouw maar dat wordt binnenkort gesloopt.

Edo Dijksterhuis