Nieuwe bioscoop Groningen brengt themaprogramma’s

Cinema Kinski presenteert eerst psychedelische films

  • Datum 11-03-2019
  • Auteur Edo Dijksterhuis
  • Categorieēn Nieuws
  • Deel dit artikel

Brain Damage

Groningen heeft er een bioscoop bij: Cinema Kinski. Op het doek in de bovenzaal van het Grand Theatre worden vanaf eind deze maand themaprogramma’s getoond. “Verdiepend en laagdrempelig tegelijk”, zoals de organisatie zelf stelt in een persbericht. Er wordt afgetrapt met een drietal psychedelische films.

De eerste vertoning van Cinema Kinski is El Topo op 25 maart. Niet direct een titel die bij iedereen bellen doet rinkelen maar het gaat dan ook om een Mexicaanse acid western uit 1970. De hippies konden toentertijd geen genoeg krijgen van de geestverruimende mix van bloederige actie en surrealisme.

Een dag later volgt The Substance: Albert Hofmann’s LSD. Hier is de toon een stuk serieuzer maar het onderwerp verwant: deze Zwitserse documentaire uit 2011 vertelt over de ontstaansgeschiedenis van LSD. De inleiding wordt gegeven door Jan Mars, GZ-psycholoog bij het psilocybine-onderzoek van het UMCG, waarbij de effecten van psychedelica op depressie worden onderzocht.

Afsluiter van Cinema Kinski’s eerste themaprogramma is Brain Damage uit 1988. In deze film van Frank Henenlotter wordt een jongeman op een ochtend wakker met een klein wezen dat zich heeft vastgebeten aan zijn hersenstam. De parasiet veroorzaakt gevoelens van euforie maar vraagt ook om menselijke offers. Brain Damage wordt vertoond vanaf een originele VHS-band, op een ouderwetse videorecorder.