Nieuwe aanstellingen EFA: feminisering bestuur

  • Datum 13-01-2015
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Advocatuur en onderwijs worden al voor een groot deel gerund door vrouwen. In de filmindustrie worden nu de eerste stappen richting feminisering gezet. Terwijl actrices nog regelmatig (en terecht) klagen over ongelijke betaling en gebrek aan rollen — zeker voor vrouwen boven de veertig — neemt het vrouwelijke gehalte in sommige bestuursorganen toe. Zoals bij de European Film Academy.

Menig Raad van Bestuur kan er een puntje aan zuigen. De European Film Academy stelde onlangs zes nieuwe leden aan en het waren allemaal vrouwen. Daarmee bestaat de EFA Board nu uit elf vrouwen en vijf mannen. De voorzitter is een vrouw, de twee vice-voorzitters zijn mannen. Zelfs het land met het hoogste aantal vrouwelijke volksvertegenwoordigers ter wereld (nee, het is geen Scandinavisch land maar Rwanda) kan niet tippen aan deze cijfers.

De EFA steekt wat betreft genderbalans positief af bij haar Amerikaanse tegenhanger. Het bestuur van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences telt 51 zogenaamde ‘Governors’. Daarvan zijn er dertien vrouw en dat is inclusief Cheryl Boone Isaacs, die sinds 2013 fungeert als President.

De nieuwe bestuursleden van de EFA zijn: Tilde Corsi (producent uit Italië), Ira von Gienanth (producent/distributeur uit Duitsland), Angeles Gonzáles-Sinde (scenarioschrijver uit Spanje), Vanessa Henneman (talent agent uit Nederland), Agnès Jaoui (regisseur/scenarioschrijver/acteur uit Frankrijk) en Ewa Puszczynska (producent uit Polen). Zij zijn gekozen door de meer dan 3300 filmprofessionals die lid zijn van de European Film Academy. Ieder bestuurslid is gekozen voor een periode van twee jaar.

Edo Dijksterhuis