Nieuw platform Latijns-Amerikaanse film in de maak

  • Datum 24-07-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Gloria

Een feestelijke jubileumeditie zat er voor het Latijns Amerikaans Film Festival (LAFF) niet in. Na negen succesvolle afleveringen maakte de organisatie vorig jaar oktober bekend zich op te heffen. Maar nu is er een nieuw platform in de maak. De openluchtvertoning van Gloria vanavond is een terugblik op het LAFF en de lancering van Oficine.

Negen jaar lang zette LAFF zich in om de zichtbaarheid van Latijns Amerikaanse films in Nederland te vergroten. ‘Wij vonden dat er te weinig films uit Latijns Amerika in de Nederlandse bioscoop te zien waren, en dat er ook vooroordelen bestonden over de regio’, vertelt initiatiefnemer van het eerste uur, Jessica de Jaeger. ‘De bezoekersaantallen van het LAFF gaven aan dat er een groot publiek was voor dat aanbod.’

Anno 2014 is dat nog steeds het geval. Ook na het ontbinden van Stichting LAFF op 1 januari van dit jaar bleef de telefoon rinkelen, met verzoeken om lezingen, tips en informatie. ‘We vonden het zonde om de kennis en het netwerk dat we in negen jaar hadden opgebouwd verloren te laten gaan. Zo ontstond het idee voor Oficine’, aldus De Jaegers collega Janneke van Laar. ‘Een festival gaan we niet meer organiseren, maar lezingen, workshops, het programmeren van festivals en theaters, het coachen van Latijns Amerikaanse producties en het helpen bij distributie rekenen we wel tot onze activiteiten.’

De vertoning van Gloria — vanavond op het Ledig Erf in Utrecht — kan gezien worden als een eerbetoon aan het LAFF door het Louis Hartlooper Complex, dat zelf haar tienjarig bestaan viert en waarmee het LAFF verbonden was. Gloria, dat het LAFF graag had willen vertonen tijdens haar jubileumeditie, is een Chileense feel good-film over een 58-jarige single op zoek naar de ware liefde. ‘Een hartverwarmende, bij vlagen melancholieke film met subtiele verwijzingen naar de Chileense geschiedenis’, vindt Van Laar.

Na vanavond wil Oficine, dat geen fysiek kantoor heeft en voorlopig alleen te vinden is via een eenvoudige website, zich verder ontwikkelen tot een faciliterend kenniscentrum op het gebied van Latijns Amerikaanse film. De organisatie zal zich niet meer exclusief verbinden aan Utrecht en het Louis Hartlooper Complex. Zo zijn er nu al gesprekken gaande met het Amersfoortse muziekfestival Dias Latinos, dat denkt over een filmprogramma.

Edo Dijksterhuis