Nieuw op IFFR: Found Footage Award

  • Datum 12-01-2018
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Footprints of Pan Africanism

Op de komende editie van het International Film Festival Rotterdam wordt een nieuwe prijs uitgereikt. De Found Footage Award wordt uitgereikt door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Hij is bedoeld voor een filmmaker die op een uitzonderlijke manier gebruikmaakt van audiovisueel archiefmateriaal.

Het instituut voor mediacultuur heeft ruim anderhalf miljoen uur aan audiovisueel materiaal in collectie. Veel documentaire- en filmmakers weten inmiddels hun weg naar Hilversum te vinden om er gebruik van te maken. Filmmuseum EYE stelt op soortgelijke wijze haar collectie open voor makers met plannen voor cinematografische recycling.

Flink wat van de resulterende films belanden in het IFFR-programma. De oogst is divers. Zo is er bijvoorbeeld het vijftien minuten durende melodrama Polte (Flame) van Sami van Ingen dat is gebaseerd op de laatste minuten van de enige overgebleven rol nitraatfilm van Silja — Fallen Asleep When Young (1937) van de Finse regisseur Teuvo Tulio, wiens studio in 1959 volledig afbrandde. La película infinita (48 minuten) van Leandro Listorti biedt een alternatieve filmgeschiedenis op basis van restjes onafgemaakte Argentijnse speelfilms. En Footprints of Pan Africanism is een feature length documentaire waarin Shirikiana Aina de onafhankelijkheid van Ghana verbindt met de opkomst van het Panafrikanisme.

De Found Footage Award, waar een bedrag van €2500 is verbonden, wordt toegekend door een jury. Die bestaat dit jaar uit John Goff, filmspecialist van het Smithsonian National Museum of African American History and Culture, Nicole Brenez, professor van de Université Sorbonne-Nouvelle in Parijs en Maarten Brinkerink, projectleider Kennis en Innovatie bij Beeld en Geluid. De nieuwe prijs wordt uitgereikt op 2 februari.

Edo Dijksterhuis