Nieuw onderkomen voor Lumière Maastricht

  • Datum 25-06-2012
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Na een aantal jaar plannen schrijven en politici overtuigen, is de kogel door de kerk: het Maastrichtse filmtheater Lumière Cinema krijgt een gloednieuw onderkomen in de monumentale Timmerfabriek.

De ambities waren groot toen de gemeente Maastricht in 2009 aankondigde de aan de rand van het centrum gelegen Timmerfabriek om te willen bouwen tot cultuurcluster voor onder meer theatergezelschappen Toneelgroep Maastricht en het Huis van Bourgondië, muziekpodium Intro in Situ en filmhuis Lumière Cinema. Het gebied rondom de in 1905 door Sphinx gebouwde fabriekshallen zou voor 40 miljoen worden opgeknapt, maar van die plannen was na de aangekondigde rijksbezuinigingen weinig meer over. Het nieuwe plan, dat sinds begin deze maand de goedkeuring heeft van de Maastrichtse gemeenteraad, is een stuk soberder: er komen werkplaatsen voor diverse culturele instellingen en een repetitieruimte voor Toneelgroep Maastricht. Grote winnaar is Lumière, dat niet (direct) afhankelijk is van Den Haag, en als enige volledig overgaat naar een nieuw pand met in totaal vijfhonderd stoelen, een café-restaurant en groot terras aan binnenhaven ’t Bassin.  

"We zijn vooral heel erg blij dat we in tijden van bezuinigingen dit project erdoor hebben gekregen", aldus artistiek directeur van Lumière, David Deprez. "De aantrekkingskracht van zo’n cultuurcluster was voor ons niet essentieel. Het verschil was hooguit de vraag: ‘Ga je naar de film in de Timmerfabriek of ga je naar de film in Lumière?’ Het is dat laatste geworden."

Voornaamste reden voor Lumière om te pleiten voor een nieuw onderkomen is het gebrek aan ruimte. Het theater heeft momenteel zes zalen; de grootste daarvan biedt plaats aan 90 bezoekers en in de drie kleinste staan 28 stoelen. "Daar wordt een distributeur niet blij van", aldus Deprez. "Sommige van onze schermen zijn nu niet veel groter dan een gemiddelde thuisbioscoop." 

Een verbouwing in 2004 bracht Lumière van drie naar zes zalen. In de tussentijd is het aantal bezoekers gegroeid van 45.000 naar 100.000 per jaar. De zes zalen in het nieuwe pand bestaan uit drie kleintjes van 50 stoelen, twee middelgrote met plek voor 90 en een grote zaal met 160 plaatsen. Deprez: "We zien het vooral als een logische volgende stap, zonder daarbij extreem veel meer bezoekers te willen trekken. Vooral die ene grote zaal is broodnodig: voor scholen en andere groepen, maar ook voor specials, premières en festivals." 

Het nieuwe Lumière moet medio 2014 zijn deuren openen.

Jesse Heijnis