Nieuw internationaal coproductiefonds Hubert Bals Fonds

  • Datum 21-10-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Het Hubert Bals Fonds heeft een nieuw internationaal coproductiefonds in het leven geroepen: HBF+Europe. Vier filmprojecten uit Afrika, Azië, Latijns Amerika en het Midden-Oosten waar een Europese producent bij is betrokken, worden ondersteund met maximaal €55.000. Ook is er een fonds in het leven geroepen voor promotie en marketing.

In aanmerking komen vooral, maar niet exclusief, debutanten en filmmakers die aan hun tweede film werken. Het zijn vooral die films die volgens het Hubert Bals Fonds een extra steuntje in de rug verdienen. Distributie is vaak problematisch en daar zal de bijdrage dan ook het meest op gericht zijn. Vanaf 1 december 2014 kunnen Europese producenten zich aan melden en op 1 april 2015 is de deadline. Voor de bijdrage voor promotie en marketing, die maximaal €20.000 bedraagt, geldt de deadline van 1 september. Ook voor deze ondersteuning komen maximaal vier projecten in aanmerking.

De maximale bijdrage van €55.000 die aan het HBF+Europe is verbonden, is gelijk ook de hoogste binnen het assortiment ondersteuningsregelingen van het Hubert Bals Fonds. Verder zijn er potjes voor scriptontwikkeling (€10.000), postproductie (€20.000) en coproductie met een Nederlandse partner (€50.000). In de afgelopen kwart eeuw heeft het fonds meer dan duizend filmprojecten afkomstig uit ruim honderd landen ondersteund.

Edo Dijksterhuis