Nieuw Gouden Kalf voor Costume Design

Een lang gekoesterde wens van filmmakers en producenten is in vervulling gegaan. Ook speelfilms en lange documentaires die tijdens de 2020-editie van het Nederlands Film Festival in première gaan, dingen gelijk mee naar de Gouden Kalveren. Er is bovendien een nieuwe categorie geïntroduceerd: het Gouden Kalf voor Costume Design voor speelfilms.

Jarenlang was het de graat in de keel van de festivalorganisatie. Films die tijdens het NFF in première gingen konden niet meedingen naar de prijzen en als ze dat een jaar later wel deden was de aandacht vaak al weggezakt. Mocht er toch gewonnen worden dan was de film meestal al uit roulatie en kon de winnaarsbonus niet publicitair worden verzilverd. Al jaren werd gekeken naar manieren om dit dilemma op te lossen, maar de coronacrisis lijkt alles te hebben versneld. Eerder maakte het festival ook bekend dat producties waarvan de release vanwege corona is uitgesteld of voortijdig afgebroken aan de competitie kunnen deelnemen.

Met het instellen van een prijs voor kostuumontwerp sluit het NFF zich aan bij grote internationale competities zoals de Oscars en BAFTA’s. In het persbericht stelt production designer Harry Ammerlaan: “Het kostuumontwerp versterkt en ondersteunt niet alleen de inhoud van een script, maar draagt wezenlijk bij aan het artistieke en commerciële succes van een film. Deze prijs is een erkenning van het vak en geeft de kostuumontwerpers de plek die zij verdienen. Zij zullen hierdoor nog meer uitgedaagd worden om hun grenzen te verleggen en het vak verder te ontwikkelen en te verkennen.”

Het Nederlands Film Festival beleeft dit jaar haar veertigste editie. Het festival vindt plaat van 25 september tot en met 3 oktober, zoveel mogelijk op locatie maar ook deels online.