Nieuw filmhuis Leeuwarden opent met festival

  • Datum 17-01-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Een van de drie kleurrijke zalen van het nieuwe Filmhuis Leeuwarden

Filmhuis Leeuwarden opent op 21 maart de deuren op een nieuwe, centraler gelegen locatie. Met meer stoelen en een ruim twee keer zo vol programma. Het feestelijke startschot wordt de volgende dag gegeven met het Nederlands, Vlaams & Fries Filmfestival, dat duurt tot en met 27 maart.

Filmhuis Leeuwarden was de oude locatie, in de kelder van Stadsschouwburg De Harmonie, eigenlijk al een tijdje ontgroeid. Vooral ook omdat hier niet alleen films worden vertoond, maar ook de organisatie van Film in Friesland — verantwoordelijk voor vier filmhuizen in de provincie — is gehuisvest en het Fries Filmarchief. Het legaat van Abe Bonnema bood uitkomst. De architect, bekend van de antracietgrijze torenflat bij het station, overleed in 2001 en reserveerde in zijn testament 18 miljoen euro voor een nieuw te bouwen Fries Museum. In de plint van dat museum, gesitueerd aan het Wilhelminaplein, komt nu het filmhuis te zitten.

‘We hebben er de beschikking over drie kleurrijke zalen: een blauwe, een groene en een fuchsiaroze zaal’, vertelt Jacqueline Schrijver, directeur van Filmhuis Leeuwarden. Twee van de zalen, met ieder veertig stoelen, behoren tot het filmhuis zelf. De museale theaterzaal, met plaats voor tachtig stoelen, is ook voor filmvertoning te gebruiken. ‘Het is ons doel om van ongeveer 26 voorstellingen per week naar zestig te gaan. Na de verhuizing gaan we de frequentie stapsgewijs opvoeren. We trekken nu jaarlijks zo’n 18 duizend bezoekers. Dat moeten er 30 duizend worden.’

De opening wordt gemarkeerd met een festival dat zich richt op de film uit de lage landen, Nederland, Vlaanderen en Friesland. Het programma omvat speelfilmpremières, documentaires, korte films, dialectfilms, klassiekers, live muziek en talkshows. De lijst met titels is nog niet bekend maar zal een mix omvatten van premièretitels, films uit de jaren 50 en 60 en een enkele vooroorlogse film. Het totaal zal rond de vijftig liggen.

Film in Friesland had al een festival, namelijk het Noordelijk Film Festival, maar dat ging vorig jaar vanwege de aanstaande verhuizing niet door. ‘In 2013 gaat het Noordelijk Film Festival weer gewoon door, van 6 tot en met 10 november’, stelt Schrijver gerust. ‘Het nieuwe festival gaan we dan integreren als programma-onderdeel.’

Voor de verhuizing naar het Wilhelminaplein heeft Film in Friesland zeven weken ingeruimd. Vanaf 1 februari worden er even geen film vertoond op de oude locatie.

Edo Dijksterhuis