Nieuw festival voor Brabants kortfilmtalent

  • Datum 24-01-2018
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Tilburg krijgt een nieuw filmfestival. Op 26 mei vindt in Cinecitta het Tilburgs Film Festival plaats. Gepresenteerd worden korte films van Brabantse makers, zowel fictie als documentaire, animatie en experimenten. Na de pilot van dit jaar hopen de initiatiefnemers door te groeien naar een meerdaags evenement.

Nijmegen heeft Go Short, de Dag van de Korte Film heeft zich inmiddels over 31 theaters uitgebreid en in de grote steden trakteert Pathé haar publiek gedurende de zomer op speciaal gemaakte kortfilms. Maar het cinematografische kortebaanwerk kan altijd nog meer aandacht gebruiken. "Brabant telt veel filmmakers die op zoek zijn naar een podium", stelt Jan van Gorkum, initiatiefnemer van het Tilburgs Film Festival. "Die groep is breed: van afstudeerders aan kunstacademie St Joost tot regisseurs die misschien naar Amsterdam zijn verhuisd maar wel Brabantse wortels hebben."

Tot 5 februari kunnen nog films van maximaal twintig minuten lang worden ingezonden. Na selectie door een jury worden ze ondergebracht in één van drie blokken van één uur, die zes à zeven films bevatten. De laatste twee bevatten de titels die meedingen in de competitie. In de aansluitende prijzenceremonie worden in totaal twaalf onderscheidingen uitgereikt, waaronder een publieksprijs. Er wordt nog gebroed op een passende naam voor de prijs.

"We hebben de ambitie om volgend jaar door te groeien naar twee of drie dagen", stelt Van Gorkum. "Wellicht samen met partners. We denken dat er een potentieel groot publiek is voor de korte film. Op onze Facebook-pagina alleen al hebben zevenhonderd mensen aangegeven te willen komen."

Edo Dijksterhuis