NFF presenteert première Ultrakort

Ultrakort bestaat al elf jaar maar dit jaar zijn er voor het eerst zes in plaats van vier animatiefilmpjes geproduceerd. En ze gaan in première tijdens het Nederlands Film Festival. Op 27 september worden de maximaal twee minuten durende films vertoond in bijzijn van de makers. Daarna zijn ze on demand te zien via de festivalwebsite en later in het jaar in alle 21 Vue-bioscopen en 26 filmtheaters.

Ultrakort is een samenwerkingsproject van het Nederlands Filmfonds, Fonds 21, bioscoopexploitant Vue en het Nederlands Filmtheater Overleg en is bedoeld om de ontwikkeling van animatietalent een boost te geven. Dit jaar zijn te zien: Cliffhanger van Diedrick Geers, Jelle Janssen en Jasper Loos, Steward van Jim Süter, Zangkom redux van Maurice de Bruijne, Tram van Olga van der Brandt, Tourist Trap van Vera van Wolferen en INKT van Joost van den Bosch en Erik Verkerk.

Er is tijdens het NFF meer animatie te zien. Zo gaan bijvoorbeeld Sad Beauty van Arjan Brentjes en See Me van Patty Stenger en Yvonne Kroese in première. Van Emma Westermann wordt Gerrit van Dijk – Ik tel van mijn tekeningen vertoond over de in 2012 overleden animatiegrootmeester die onder andere Pas à deux en I Move, So I Am maakte.