Next level filmbeleving: ScreenX

Kinepolis lanceert nieuwe technologie in zes zalen

  • Datum 10-04-2019
  • Auteur Edo Dijksterhuis
  • Categorieēn Nieuws
  • Deel dit artikel

De concurrentiestrijd tussen de bioscoopketens spitst zich steeds meer toe op de ‘immersieve beleving’ van film. Na IMAX, 3D en 4DX is er nu het panoramische beeld van ScreenX. Kinepolis is het eerste bedrijf om deze technologie te introduceren in Nederland. Dit jaar openen zes bioscopen met extra brede schermen.

ScreenX is een product van het Koreaanse technologiebedrijf CJ 4DPLEX. In plaats van één projector wordt gebruik gemaakt van vijf projectoren. Het scherm is extreem verbreed en kan tot achterin de zaal doorlopen. Dat zorgt voor een beeld rondom en de ervaring alsof je middenin de film zit. Er zijn tot nu toe wereldwijd 203 ScreenX-schermen geïnstalleerd, het merendeel in Zuid-Korea, China, de VS en Groot-Brittannië. Het is nog niet bekend welke van de zeventien Nederlandse Kinepolis-bioscopen binnenkort de nieuwe technologie bieden.

De introductie van ScreenX past bij de tweede fase van de grote concurrentiestrijd tussen Nederlandse bioscoopketens. Tot 2017, toen de bioscoopmarkt nog groeide, werd vooral ingezet op capaciteit. Jarenlang werd er enorm gebouwd en leek het alsof iedere middelgrote gemeente een multiplex aan de ringweg kreeg. Nu de groei is gestagneerd wordt de bezoeker verleid met kwaliteitsverbetering. Op basaal niveau draait dat om betere en grotere stoelen of een ruimer horeca-assortiment. Maar de investeringen gaan steeds meer zitten in de vertoningsapparatuur. Geluid is met diverse Dolby-upgrades en de toename van het aantal speakers steeds levensechter geworden. Hetzelfde geldt voor beeldkwaliteit die nu met 4K laserprojectie extreem hoog is.

Net zoals geldt voor 3D, 4DX en IMAX kunnen niet zomaar alle films worden afgespeeld in ScreenX-formaat. Er moeten speciale opnames voor worden gemaakt die een productie duurder maken. Bovendien lenen vooral actiefilms zich het beste voor een ‘immersieve’ kijkervaring. Het is overigens niet zo dat per se de hele film zich afspeelt op 270 gradenscherm. De extra’s worden vooral ingezet in adrenaline opstuwende scènes.