Netflix vanaf vandaag beschikbaar in Nederland

  • Datum 11-09-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Het is een nationale feestdag voor ‘bingekijkers’: vanaf vandaag is Netflix beschikbaar in ons land. De eerste maand kan er gratis gekeken worden, daarna geldt een abonnementsprijs van €7,99. Nederland is wereldwijd het 41ste en in Europa het zevende land met toegang tot de diensten van de Amerikaanse VOD-gigant.

Het nieuws hing al enige tijd in de lucht. Vacatures voor Nederlandse vertalers, berichten over ‘personeelswerving voor de Europese markt’ en vrij recent het signaleren van een Netflix-app in de app-store van Apple — de spanning is vakkundig opgebouwd de afgelopen maanden. De VOD-service wordt gelanceerd voor alle platforms, van tablet en smart tv tot smartphone en gameconsole.

Met de toetreding van Netflix tot de vaderlandse markt is het VOD-aanbod in Nederland in één klap flink uitgebreid. Later vandaag vindt een persevenement plaats waar waarschijnlijk wordt verteld hoeveel films en series er precies beschikbaar komen. Maar dat het aantal in de duizenden loopt, is zeker. Netflix is een uitlaatklep voor de back catalogue van Hollywood; titels ouder dan twee jaar domineren het aanbod. Nederlandse films zijn aardig vertegenwoordigd; onder andere Zomerhitte, Tirza, Komt een vrouw bij de dokter en De hel van ’63 worden aangeboden. Verder biedt het internationaal bekende series als Dexter, Family Guy, Prison Break en Homeland, alsook producties van eigen makelij zoals Arrested Development, House of Cards en Hemlock Grove.

Netflix begon in 2007 in de Verenigde Staten en breidde een jaar later uit tot Canada en weer een jaar daarna naar Brazilië. De trans-Atlantische expansie begon in Ierland en Groot-Brittannië. Wereldwijd heeft Netflix bijna 37 miljoen abonnees. Gebaseerd op marktonderzoek verwacht het bedrijf daar dit jaar zo’n 70.000 Nederlanders aan toe te voegen. Topman Reed Hastings zegt vanaf eind 2014 op groei te mikken. ‘In de Verenigde Staten begonnen we zes jaar geleden met internet-tv en inmiddels is één op de drie huishoudens geabonneerd.’

Edo Dijksterhuis