Netflix stopt pro­duc­tie in Dene­marken

The Rain

Netflix heeft besloten geen films en series meer te maken in Denemarken. Dat melden diverse Scandinavische media. De streamingdienst die in Denemarken onder andere de series The Rain en Elves heeft geproduceerd, heeft hiertoe besloten nadat Deense vakbonden hogere vergoedingen hebben bedongen. Die kostenpost kwam bovenop een verplichte afdracht van 6% voor nationale producties. In Nederland bestaan soortgelijke plannen.

Voorheen betaalden streamingdiensten een vast bedrag aan acteurs, scenaristen en cameramensen. Volgens de nieuwe regeling is de beloning flexibel en gaat die omhoog als een productie succesvol is. Dit model maakt het volgens Netflix te duur om nog producties in Denemarken te initiëren. Het nieuws werd gebracht door onder andere Politiken en C21 Media.

De hogere kosten voor cast en crew komen bovenop een afdracht van 6% die streamingdiensten sinds kort moeten betalen in Denemarken. Dat geld wordt gestort in een speciaal fonds dat wordt gebruikt voor nationale producties. Het nieuwe Deense beleid is gestoeld op een EU-wet uit 2018 die mondiale streamingdiensten verplicht minstens 30% Europese content aan te bieden om in aanmerking te komen voor een uitzendvergunning in Europa.

Ook in Nederland gaan al langer stemmen op om streamingdiensten als Netflix, Amazon en Apple te verplichten te investeren in Nederlandse films en series. In 2019 pleitte de Raad voor Cultuur hiervoor en toenmalige cultuurminister Ingrid van Engelshoven bevestigde dat zij het wenselijk zou vinden als 3 tot 6% van de jaaromzet naar lokale producties gaat. Het plan keerde terug in verschillende verkiezingsprogramma’s, onder andere bij D66 en GroenLinks, maar lijkt nu even in de koelkast te staan.

Netflix is overigens niet de enige streamingdienst die zich vanwege de nieuwe regelgeving terugtrekt uit Denemarken. The Local meldt dat ook Viaplay niet langer producties draait in het land.

NB: Dit bericht is op 11 juni aangepast. In een eerdere versie werd gesteld dat Netflix uit Denemarken vertrok vanwege de 6% afdracht. Dat bleek niet geheel juist.