Netflix pas­seert grens van 200 mil­joen abon­nees

Bridgerton

Samen met webwinkels en supermarkten behoort Netflix tot de grote winnaars van de coronapandemie. Afgelopen jaar was het beste jaar ooit voor de streamingdienst. In het vierde kwartaal kwamen er 8,5 miljoen abonnees bij, waardoor het totaal voor het eerst de 200 miljoen overstijgt. De marktleider hoopt met nieuwe investeringen de groei vast te houden en de concurrentie voor te blijven.

De groei in de laatste maanden van 2021 overtrof de verwachtingen. Er was ingezet op 6 miljoen nieuwe gebruikers en het werden er 8,51 miljoen. Over heel 2020 kwamen er 36,6 miljoen abonnees bij, de grootste groei ooit. Netflix scoort vooral goed met eigen producties. Het vierde seizoen van The Crown deed het extreem goed. Variety meldt dat de serie inmiddels is gezien door meer dan 100 miljoen kijkers. The Queen’s Gambit belooft daar weer overheen te gaan. Binnen de eerste vier weken na release was de serie al 62 miljoen bekeken.

Ondanks een omzet van ruim $6,6 miljard ging de winst in het vierde kwartaal 2020 iets naar beneden: $542 miljoen tegenover $587 miljoen in het voorgaande jaar. Maar dat zijn niet de cijfers waar aandelenhandelaren zich door laten leiden. De spectaculaire marktgroei zorgde voor een euforische stemming op Wall Street en het aandeel Netflix ging volgens CNN met 12% omhoog.

En de rek is er volgens Netlfix nog niet uit, zelfs niet in de VS waar 60% van de huishoudens inmiddels een abonnement heeft. Maar het bedrijf weet ook dat de ambities alleen kunnen worden waargemaakt als er spannende, aantrekkelijke nieuwe series en films worden gemaakt. In 2020 investeerde Netflix $11,8 miljard aan de productie van content, een bedrag dat vergelijkbaar is met het GDP van landen als Zuid-Soedan of Montenegro. Op dit moment heeft de streamingdienst meer dan vijfhonderd titels in postproductie of in de startblokken voor release.

Netflix grote troef voor het komende jaar is Shonda Rhimes. De bedenker en producent van hitseries als Grey’s Anatomy en How to Get Away With Murder werd drie jaar geleden voor een bedrag van $150 miljoen weggekocht bij concurrent Disney en lanceerde afgelopen kerst haar eerste Netflix-serie, Bridgerton. Het was een instant succes. Als Rhimes bij Netflix blijft en dit soort producties blijft maken, zou dat volgens zakenblad Forbes de beslissende verandering in de streamingmarkt kunnen zijn.