Netflix (nog) niet groter dan regu­liere zenders

De bewering dat Netflix en andere streamers de reguliere zenders ruimschoots zouden overvleugelen, blijkt niet waar. Tot voor kort was dat niet te verifiëren omdat streamingplatforms geen openheid gaven over hun kijkcijfers. Maar sinds kort worden ze gemeten door Stichting KijkOnderzoek (SKO), meldt Nu.nl.

In Groot-Brittannië heeft Netflix, de grootste van de streamers, zich al eerder aangesloten bij de Broadcasters Audience Research Board (BARB). Nu is dus ook Nederland aan de beurt. De reden voor deze stap is zuiver zakelijk: Netflix introduceert binnenkort een abonnement met reclame en om adverteerders te trekken moet het bedrijf exacte kijkcijfers laten zien, anders is niet duidelijk voor welke exposure er betaald wordt. Ook Disney+ komt binnenkort met een advertentieabonnement en andere streamers zullen waarschijnlijk volgen.

SKO heeft een nieuw panel opgezet om de cijfers van streamingdiensten te kunnen meten. Uit de voorlopige cijfers blijkt volgens Nu.nl dat ‘reguliere’ zenders van NPO, RTL en Talpa nog altijd meer kijkers trekken dan Netflix. Helemaal transparant zijn de cijfers nog niet. Het totale aantal kijkers per platform is wel zichtbaar, maar niet naar specifiek welk programma zij kijken.