Netflix laat voor­taan betalen voor mee­lifters

Bijna de helft van de 220 miljoen Netflix-abonnees wereldwijd deelt zijn account met iemand buiten het eigen huishouden. Dat kost de streamingdienst een half miljard euro per maand. Daarom gaat de streamer meelifters voortaan aanslaan voor €3,99 per maand.

Nederlandse abonnees kregen deze week een mail waarin de nieuwe maatregel wordt aangekondigd. “Een Netflix-account is bedoeld voor jou en de mensen met wie je woont”, schrijft de streamingdienst. Als je je abonnement wilt delen met iemand buiten je eigen huishouden betaal je extra. Voor elke andere gebruiker wordt €3,99 in rekening gebracht.

Voor Netflix-kijkers met een smalle beurs heeft de streamingdienst een half jaar geleden een nieuw, goedkoper abonnement gelanceerd met reclame. Deze variant is beschikbaar in Australië, Brazilië, Duistland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Japan, de VS en Zuid-Korea maar nog niet in Nederland. Vijf miljoen abonnees hapten toe en daarmee wordt het experiment als succesvol beschouwd. Na bekendmaking van die cijfers ging de waarde van het aandeel Netflix deze week op Wall Street met 9% omhoog. Vorig jaar maakte de beurskoers nog een diepe duik toen de streamer voor het eerst in tien jaar krimp in het aantal abonnees moest melden.