Netflix gelooft in mondiale potentie niet-Engelstalige series

  • Datum 19-06-2018
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Dark

Wil je de complete wereldbevolking aanspreken met een film of serie dan moet dat in het Engels en is de productie Amerikaans. Dat was tot voor kort de conventie. Netflix breekt nu met dat Anglo-centrisme. Vandaag werden de handtekeningen gezet onder de eerste deal met Europese makers voor series die mondiaal te zien zullen zijn.

Het gaat om Jantje Friese en Baran bo Odar, de makers van de Duitstalige serie Dark. De serie, nu in haar tweede seizoen, gaat over twee jonge kinderen die op mysterieuze wijze verdwijnen waardoor de complexe relaties tussen vier families aan het oppervlak komen. Het licht bovennatuurlijke Dark is volgens Deadline een van de beste bekeken niet-Engelstalige serie van Netflix en doet het goed in de VS, Brazilië, Italië, Turkije, Spanje en Frankrijk. Volgens Variety komt zelfs 90% van de kijkers van buiten Duitsland.

Met de nieuwe stap wil Netflix een daadwerkelijk mondiaal bedrijf worden dat niet alleen publiek over de hele wereld bereikt, maar ook content betrekt uit andere landen van de VS. Vorige week kondigde het bedrijf tijdens een bijeenkomst in Rome al aan meer eigen internationale producties in de pijplijn te hebben. Ook zijn er plannen om een film commissioner te installeren in Londen.

Friese en Odar werken samen sinds Odars debuutfilm The Silence. De regisseur maakte vorige jaar zijn Hollywood-debuut met Sleepless.

Edo Dijksterhuis