Netflix en Filmfonds lanceren steunfonds

Netflix en het Nederlands Filmfonds verenigen hun krachten in een steunfonds voor film- en tv-producties. Het streamingplatform had eerder al aangekondigd $100 miljoen beschikbaar te stellen aan de getroffen creatieve industrie. Daarvan is nu €1 miljoen gedoneerd aan het Filmfonds.

Het steunfonds is bedoeld voor producties die door de coronacrisis in problemen zijn gekomen. Volgens het persbericht van het Filmfonds vallen daar “eveneens de kwetsbare freelancers, cast en crew, filmmakers en andere filmprofessionals” onder. Het is nog niet bekend hoe de regeling eruit gaat zien. Hij wordt komende week uitgewerkt en specificaties worden gepubliceerd op de site van het fonds.

In het persbericht stelt Bero Beyer, directeur Filmfonds: “Dit is fantastisch nieuws. Als Fonds stellen we ons tot doel de productiviteit van de Nederlandse filmwereld door te laten gaan en te zorgen dat de hele keten zo in stand blijft dat er komend najaar en later ook nog mooie Nederlandse producties te zien zijn. We zijn enthousiast over de steun van Netflix voor film- en TV-professionals naast de recent aangekondigde steun van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voor de bredere cultuursector.”

Op 20 maart kondigde Netflix aan een algemeen steunfonds ter waarde van $100 miljoen op te zetten voor de creatieve industrie wereldwijd. Het leeuwendeel van dat geld komt terecht bij werknemers die betrokken waren bij Netflix-producties. Een deel, $15 miljoen, is geschonken aan organisaties als het Nederlands Filmfonds om medewerkers in de bredere film- en televisie-industrie te steunen.