Negentien premières op grootste beurs videokunst

Hans Op de Beeck: Staging Silence (2)
Morgen opent in Barcelona LOOP, de oudste en grootste beurs voor videokunst ter wereld. In als mini-bioscoopzaaltjes ingerichte hotelkamers worden 44 werken getoond van internationaal toonaangevende kunstenaars. In negentien gevallen betreft het premières.
De driedaagse videokunstbeurs is opgericht in 2003 door Carlos Senda, toen de eigenaar van Galeria Senda in Barcelona. In elf jaar tijd is het uitgegroeid tot het belangrijkste evenement op het gebied van videokunst. Ruim vijfduizend verzamelaars, journalisten en andere kunstprofessionals bezoeken het Hotel Catalonia Ramblas, waar in de kamers de werken worden vertoond.
In de elfde editie wordt recent werk getoond van onder andere Harun Farocki, Christoph Girardet & Matthias Müller, Ínci Eviner, Claire Hooper, Koki Tanaka, Emily Wardill en Adam Chodzko. De video’s variëren in lengte van amper twee minuten tot ruim een uur. De kunstenaars worden vertegenwoordigd door 44 galeries, afkomstig uit alle windhoeken, van het Chinese Guangzhou (Vitamin Creative Space) tot het Amerikaanse Santa Monica (Christopher Grimes Gallery).
LOOP 2013 telt drie Nederlandse deelnemers. Ron Mandos toont Staging Silence (2) van Hans Op de Beeck, een mengeling van slapstick en film noir op muziek van de Britse elektromuzikant Scanner. Mirta Demare presenteert Diego Bruno’s Location, waarin de camera door de ruïnes dwaalt van de gevangenissen waar tijdens de Argentijnse dictatuur oppositieleden werden ondervraagd. Annet Gelink Gallery komt met een iets ouder werk van Ryan Gander, dat een voor de kunstenaar typerende extreem lange en absurde titel draagt: Basquiat or I can’t dance to it, one day — but not now, one day I will but that will be it, but you won’t know it and that will be it.
Ook de jury, die het beste werk op de beurs zal onderscheiden, heeft een Nederlands tintje. Voorzitter is Wacba-directeur Bartomeu Wari, voormalig directeur van Witte de With in Rotterdam die vorig jaar nog te gast was bij het International Film Festival Rotterdam voor discussiemiddagen over de vervagende grens tussen film en beeldende kunst. Naast Wiels-directeur Dirk Snauwaert en onafhankelijk curator Mark Nash maakt ook Valentijn Byvank, de kersverse directeur van Marres in Maastricht, deel uit van de beoordelingscommissie.
Edo Dijksterhuis