Neder­landse sce­na­risten staken uit so­li­da­ri­teit met Ameri­kaan­se col­lega’s

Vandaag staken scenarioschrijvers wereldwijd en ook de Nederlandse. Daarmee verklaren zij zich solidair met hun Amerikaanse collega’s die sinds 2 mei het werk hebben neergelegd omdat ze niet tevreden zijn over de vergoedingen die ze krijgen van streamingdiensten als Netflix en Amazon.

Om 11 uur komen leden van het Netwerk Scenarioschrijvers, de Auteursbond en de Dutch Directors Guild samen bij Eye Filmmuseum om hun actie kracht bij te zetten. Soortgelijke steunbetuigingen zijn er in twintig landen, waaronder Duitsland, Zuid-Korea en Ierland.

Geheel belangeloos is de solidariteitsactie niet. Ook in Nederland krijgen makers geen vergoedingen uitgekeerd van streamingdiensten en dat betekent een flinke inkomstenderving. In 2022 is er voor eerst meer streaming gekeken dan lineair en makers hebben hun recht op digitale exploitatie in handen gegeven van producenten en exploitanten in de hoop mee te profiteren van de grootste groeimarkt. Daar is tot op heden echter nog niets van terecht gekomen.

De Amerikaanse staking ging op 2 mei van start en geldt als de eerste grote staking van scenaristen in vijftien jaar. Ook na ruim vijf weken actie voeren, waardoor de planning van veel films in de war wordt geschopt en sommige tv-shows per direct op pauze moesten, zijn de streamingdiensten er nog niet in geslaagd een goed voorstel te formuleren.