Nederlandse kinder- en jeugdfilm ongekend succesvol

  • Datum 26-10-2016
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Meester Kikker behaalde onlangs de status van Gouden Film

Het Nederlandse aandeel in het aantal verkochte bioscoopkaartjes is de laatste jaren stabiel en ligt rond 20%. Wat opvalt is kinder- en jeugdfilms steeds belangrijker worden voor de omzet. Hoewel slechts 24% van alle in Nederland geproduceerde films als zodanig gekwalificeerd kan worden, zijn ze wel goed voor 44% van het totaal aantal bezoekers.

Dat blijkt uit de speciale uitgave van SEE NL die het Filmfonds vorige week uitbracht. In diezelfde week lieten bioscopen braken verscheidene bioscoopketens hun herfstrecords. Vue trok 200.000 bezoekers, de helft meer dan vorig jaar. Pathé meldde een toename met een kwart meer bezoekers. Die aantallen zijn voor een deel terug te voeren op publiekstrekkers als Bridget Jones’ Baby, Inferno en Trolls, maar zeker ook op het kinder- en jeugdaanbod dat op deze druilerige dagen nogal wat (groot)ouders met kinderen trekt.

In 2014 werden er in Nederland zes kinderfilms gemaakt, in 2015 waren dat er zeven. Dat aantal is al een paar jaar stabiel. De opmars van de Nederlandse kinder- en jeugdfilm begon in de jaren ’90 toen Burny Bos — daarvoor vooral bekend als Ko de Boswachter — zich ging toeleggen op het maken van kinderfilms. Abeltje, Minoes, Pluk van de Petteflet, Wiplala — het zijn allemaal klassiekers die ook op buitenlandse festivals prijzen winnen.

Het succes van Nederlandse jeugd- en kinderfilms is gedeeltelijk terug te voeren op de manier waarop scholen steeds meer het medium hebben omarmd. Oorlogsgeheimen trok bijvoorbeeld 170.000 reguliere bioscoopbezoekers. Maar via het speciaal gemaakte educatieve programma werden nog eens 300.000 kinderen bereikt.

Een andere factor van belang is de toename van internationale coproducties. Nog geen zes jaar geleden was slechts een tiende van de titels gemaakt met buitenlandse inbreng. Tegenwoordig is dat 70%. Een prominent voorbeeld hiervan is Siv Sover Vilse, dat deze maand uitkomt en te boek staat als Nederlands-Belgisch-Zweedse productie.

Ook voor volgend jaar staat een aardig rijtje Nederlandse kinderfilms klaar voor release. De belangrijkste zijn Storm letters van vuur van Dennis Bots, Toen mijn vader een struik werd van Nicole van Kilsdonk, Mees Kees langs de lijn van Aniëlle Webster en Kappen! van Tessa Schram. Er zijn tevens zeven filmprojecten in ontwikkeling.

Edo Dijksterhuis