Nederlandse animatie voor blockbusters

  • Datum 27-07-2011
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Guerilla (Sjors Vervoort)

Pathé vertoont voorafgaand aan vier grote zomerfilms korte animaties van Nederlandse bodem. Het gebeurt op initiatief van het Nederlands Filmfonds, dat het publiek voor animatiefilms wil vergroten.

Voor Miranda Sloot, hoofd animatie van het Filmfonds, was het een langgekoesterde droom om de verloren traditie van de voorfilm nieuw leven in te blazen. Met de komst van digitale projectie naar de Nederlandse bioscoop zagen zij en collega Willem Thijssen hun kans schoon. Het argument dat het te duur was om kopieën van de voorfilms te maken viel met de digitalisering immers weg. Pathé ging akkoord met een voorstel van Sloot en Thijssen en vertoonde vorig jaar onder de noemer Ultrakort voor het eerst Nederlandse animatiefilms voor vier grote publiekstrekkers. Dit jaar gebeurt dat opnieuw.

Dankzij Ultrakort zagen 600.000 blockbusterbezoekers vorig jaar een korte animatiefilm uit eigen land. Maar het is lastig te meten of hun waardering voor de Nederlandse animatie daarmee ook is toegenomen, geeft Sloot toe. "Het is heel moeilijk om de reacties te peilen. Toen we Pathé er vorig jaar naar vroegen, kregen we te horen dat geen bericht goed bericht is. Als er niet is geklaagd, heeft het mensen blijkbaar niet gestoord. We zijn natuurlijk zelf ook naar voorstellingen geweest om te zien hoe er gereageerd werd. Toen kreeg ik op basis van goedkeurend gefluister de indruk dat mensen blij verrast waren."

De vier animatiefilms van dit jaar zijn uit een twintigtal aanmeldingen geselecteerd. Vanaf 3 augustus wordt Nu ken je het toch al van Bastiaan Schravendeel overal in het land voorafgaand aan De Smurfen vertoond. Guerilla van Sjors Vervoort volgt vanaf 18 augustus als voorfilm van Rise of the Planet of the Apes. Een week later debuteert Brand van Maarten Koopman voor Final Destination 5. Als laatste komt Overlast van Han Hoogerbrugge aan de beurt. Die animatie is vanaf 8 september gekoppeld aan Conan the Barbarian 3D.

Filmmaker Sjors Vervoort verheugt zich op verreweg zijn grootste bioscooppubliek ooit. Hij hoopt op een totaal van 150.000 toeschouwers — een stuk meer dan bij het gemiddelde animatiefestival. Bang dat zijn film overstemd zal worden door boegeroep van popcorn gooiende tieners is hij niet. "Mijn film is wel een beetje experimenteel, dus het is niet voor iedereen makkelijk om naar te kijken. Maar ik vind het een sterk concept van Ultrakort dat de animatiefilm even lang duurt als een trailer. Ook als je niet in de animatie geïnteresseerd bent, hoef je er niet over te struikelen."

Erik Schumacher