Nederlandse aanwezigheid Cannes opnieuw miniem

It’s Nice in Here

Nederland speelt een bescheiden rol in de ijzersterke bezetting van Cannes 2022. Belangrijkste wapenfeit is de selectie van It’s Nice in Here voor Semaine de la Critique, waar de korte animatiefilm van Robert-Jonathan Koeyers zijn wereldpremière beleeft.

It’s Nice in Here laat zien hoe een jong, zwart meisje en een beginnend politieagent totaal verschillende herinneringen hebben aan een sleutelmoment dat hun beider levens veranderde. De in 1992 op Curaçao geboren, in Rotterdam wonende Koeyers studeerde in 2018 af in de richting animatie aan de Willem de Kooning Academie.

De rest van de Nederlandse inbreng beperkt zich tot coproducties. Zo werkte Topkapi Films mee aan Close van de Belgische filmmaker Lukas Dhont, dat in de hoofdcompetitie draait. Circe Films werkte mee aan Burning Days (Kurak günler) van de Turkse filmmaker Emin Alper (te zien in de sectie Un Certain Regard). In de Semaine de la Critique draait het Finse The Woodcutter Story (Metsurin tarina) van Mikko Myllylahti, met Keplerfilm als Nederlandse coproducent. En de Frans/Colombiaanse coproductie A Male (Un varón) van Fabian Hernandez, met Fortuna Films als Nederlandse coproducent, draait in de Quinzine des Réalisateurs.