Nederlands werelderfgoed

  • Datum 28-05-2011
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Jean Desmet

De Desmet-collectie van filminstituut EYE is opgenomen in UNESCO’s ‘Memory of the World’ Register, zo werd afgelopen woensdag bekend. De unieke collectie, het bedrijfsarchief uit de jaren ’10 van filmdistributeur Jean Desmet (1875-1957), bevat niet alleen honderden unieke kopieën van internationale stomme films, maar ook een omvangrijke papieren collectie met filmaffiches, contracten en correspondentie.

"Daarom hebben we ook de collectie als geheel voorgedragen, en niet een of meer losse films", legt EYE-collectiespecialist Elif Rongen uit. "Het is een van onze belangrijkste collecties, dus het is geweldig dat het internationaal belang ervan nu erkend wordt."

Het in 1992 gestarte UNESCO-programma ‘Memory of the World’ is bedoeld om het bewustzijn over en de conservering van documentatie-erfgoed te ondersteunen. Het verwante register werd in 1995 opgezet, en vermeldt inmiddels 238 items of collecties. De Desmet-collectie was een van de 45 bijschrijvingen voor 2011, naast bijvoorbeeld het Ierse ‘Book of Kells’ en de archieven van de West-Indische Compagnie.

De UNESCO-vermelding brengt niet alleen morele steun, maar ook een morele plicht, vindt Rongen: "Het brengt de verantwoordelijkheid om het materiaal niet te verwaarlozen, wat we uiteraard al niet deden, maar ook om het materiaal openbaar te maken. De volledige papieren collectie is digitaal ingescand; ruim 100.000 vellen die op een enorme harddrive klaarstaan." Maar het grote werk zit in de indexering en ontsluiting van dit materiaal. Rongen: "Hopelijk kan de UNESCO-opname hier een extra impuls aan geven."

Joost Broeren