Nederlands succes in Locarno

  • Datum 16-08-2011
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Milagros Mumenthaler met haar Gouden Luipaard

Abrir puertas y ventanas is de verrassende winnaar van de Gouden Luipaard op het filmfestival van Locarno. Nederland mag in de felicitaties delen: de film werd deels vanuit Amsterdam geproduceerd. Marco van Geffen viel met Onder ons eveneens in de prijzen.

Abrir puertas y ventanas, de debuutfilm van de Argentijns-Zwitserse regisseuse Milagros Mumenthaler, kreeg in 2009 een realiseringssubsidie toegekend door het Hubert Bals Fonds. Het Amsterdamse Waterland Film werd via die weg als coproducent bij het project betrokken. De film won in Locarno naast de Gouden Luipaard ook de prijs van de Internationale Federatie voor Filmcritici. María Canale, die in Abrir puertas y ventanas de hoofdrol speelt, werd gehuldigd als beste actrice.

Bij de kleinere prijzen was er succes voor regisseur Marco van Geffen, die Nederland vertegenwoordigde met Onder ons. De film greep met een eervolle vermelding net naast de Prix du Jury Œcuménique, maar won wel de Art Cinema Award, uitgereikt door de Confédération Internationale des Cinéma d’Art et d’Essai.

Van die laatste prijs had Van Geffen ook nog nooit gehoord, laat hij weten vanaf zijn vakantieadres in Italië. Toch is hij heel blij om zijn film tussen de prijswinnaars te zien. Belangrijk is ook dat hij in Locarno goede reacties kreeg op zijn film. "Ik ben zelf bij een persscreening geweest. Meestal wordt daar vooral druk gebeld en heen en weer gelopen. Maar nu heerste er een dodelijke stilte. Er zaten tussen de tachtig en de honderd journalisten, die bijna allemaal tot het einde zijn gebleven."

Nieuws over de mogelijke distributie van Onder ons in het buitenland heeft hij nog niet. "Er is wel de eerste interesse van Zwitserse distributeurs, maar dat is nog niet concreet. We hopen op andere festivals een vervolg aan te geven aan de internationale sales."

Erik Schumacher