Nederlands succes bij wereldfinale 48 Hour Film Project

  • Datum 06-03-2017
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Nederlandse winnaars in Seattle

Lowbudget filmen in adhoc omstandigheden ligt Nederlanders blijkbaar. Drie jaar achtereen ging de hoofdprijs in de wereldfinale van 48 Hour Film Project naar een Nederlandse inzending. Dit jaar won een Frans team. Maar toch vaderlands succes: de inzendingen van Amsterdam, Utrecht en Leeuwarden haalden de top-10 en worden vertoond tijdens het filmfestival van Cannes.

Het 48 Hour Film Project is in 2001 verzonnen door Mark Ruppert. De Amerikaanse filmmaker werd geïnspireerd door de 24 Hour Plays, toneelvoorstellingen die in een enkel etmaal worden bedacht, geproduceerd en uitgevoerd. In het filmequivalent krijgen deelnemende teams een genre, een personage, een rekwisiet en een dialoog toegewezen. Al snel kreeg het format internationaal navolging. Vanaf 2007 worden ook in Nederlandse steden competities gehouden. De winnaars doen mee aan de wereldfinale — dit jaar gehouden in Seattle met in totaal 150 teams.

Winnaar dit jaar was Marginaux, geproduceerd door het team uit Cote d’Azur. Maar op plaats 3 was al de eerste Nederlandse titel te vinden: Giraffe. De film van Janne Schmidt van team Leeuwarden gaat over een succesvolle sekslijn waarop enkel dierengeluiden te horen zijn. Hoofdrolspeelster Britte Lagcher werd genomineerd in de categorie Beste Actrice.

Het team van Amsterdam produceerde het oorlogsdrama My Pleasure. Uit Utrecht kwam de zwarte komedie Morgen is er Zon. Beide titels stonden bij de eerste tien. Net buiten deze kopgroep viel de Rotterdamse inzending Underdog. Wel werd Rian Gerritse onderscheiden met de prijs voor Beste Vrouwelijke Bijrol.

Edo Dijksterhuis