Nederlands Film Festival opent met De Held

  • Datum 01-07-2016
  • Auteur
  • Deel dit artikel

De Held

Op 21 september gaat de 36ste editie van het Nederlands Film Festival van start met een wereldpremière. Openingsfilm is De Held, de verfilming van het boek waarmee Jessica Durlacher zes jaar geleden de Opzij Literatuurprijs won. De hoofdrollen worden gespeeld door Monic Hendrickx, Fedja van Huêt, Daan Schuurmans en Kitty Courbois.

Hendrickx speelt Sara Silverstein, die met haar gezin terugkeert uit Los Angeles en zich ondergedompeld ziet in geweld en ellende. Eerst sterft haar vader, dat wordt ze zelf aangerand en haar dochter bedreigd. Aan haar man (Van Huêt) heeft ze weinig steun, want die is er bijna niet. Haar avontuurlijke zoon meldt zich bovendien ook nog aan voor de US Marines. Jessica Durlacher vertaalde in haar roman Tweede Wereldoorlog-thema’s naar de 21ste eeuw. De oorlog zelf komt om de hoek kijken in de vorm van het verleden van Sara’s vader, die na zijn dood heel wat geheimen blijkt te hebben gehad.

Durlacher schreef zelf het scenario voor de film, samen met regisseur Menno Meyjes. Meyjes, vooral bekend van de verfilming van Herman Kochs internationale bestseller Het Diner, nam het stokje over van Antoinette Beumer. Die moest afzeggen omdat ze langdurig moest revalideren na een ongeluk op de set van Loft in 2010. Met Beumers vertrek raakte ook Famke Janssen, haar zus, uit beeld. De Held zou haar eerste Nederlandse film worden. Vorig jaar september werd bekend dat in plaats van Janssen de hoofdrol zou worden vervuld door Hendrickx.

Edo Dijksterhuis