Neanderthalers, Finnen, volle maan: videokunst op IDFA
Wat schetsen was voor eerdere generaties is het maken van videofilms voor veel hedendaagse kunstenaars: een vanzelfsprekend onderdeel van hun praktijk. Logisch dus dat IDFA vorig jaar al de samenwerking aanging met het Amsterdam Art Weekend. Voor de 2014-editie programmeert het festival dertien werken van kunstenaars verbonden aan Amsterdamse galeries, De Rijksakademie of De Ateliers.
Het Amsterdam Art Weekend bestaat sinds 2013 en vindt plaats van 27 tot en met 30 november. Het weekend is gebouwd rondom de jaarlijkse Open Studio’s van de Rijksakademie, dat sinds het eind van de jaren tachtig is uitgegroeid tot een internationaal aansprekend evenement dat ruim 7.000 bezoekers trekt. Op ‘de Rijks’ is het toegenomen belang van film en video in de hedendaagse kunst bijzonder zichtbaar. Bijna de helft van de 48 ‘residents’ maakt gebruik van een camera. Aangezien het instituut, samen met De Ateliers, hofleverancier van kunstenaars is aan de topgaleries in de hoofdstad, sijpelt al dat videowerk door naar de kunstmarkt.
Voor IDFA stelde het Amsterdam Art Weekend een speciaal programma samen. Het geeft een beknopte maar veelkleurige dwarsdoorsnede van het werk van videokunstenaars die nu actief zijn in Nederland. Van het absurde maar humanistische ego-drama van Erik van Lieshout tot de verstilde kijkconcentratie van de jonge Emma van der Put, van Nathaniel Mellors’ Monty Python-achtige The Sophisticated Neanderthal Interview tot Rebecca Digne’s sculpturale Climats.
Het aanbod varieert van het slechts twee minuten durende maar bijzonder effectieve Full Moon van Rumiko Hagiwara, dat deze zomer al was te bewonderen op de gerenommeerde kunstbeurs Liste in Bazel, tot het vijftig minuten durende True Finn, waarin Yael Bartana een groep Finse immigranten volgt die tijdens een retraite proberen te achterhalen wat Finsheid nou eigenlijk is. Chair Man van Paulien Oltheten, over een Chinese man die iedere dag met een plastic stoel op zijn hoofd naar en van zijn werk rijdt, beleeft zijn wereldpremière.
Gelijktijdig en in samenwerking met het Amsterdam Art Weekend vindt in de Oude Kerk de opening plaats van de I/U Underflow. Het is de eerste solotentoonstelling in vijftien jaar van Tony Oursler, Amerikaans videokunstpionier met wortels in de jaren tachtig. Behalve op de gewelven van Amsterdams oudste kerk projecteert Oursler ook op de gevel van het Stedelijk Museum — een primeur.
Edo Dijksterhuis
The Artist is Present: 28 november 18:00 in EYE Cinema 2, Going Mental: 29 november 14:00 in EYE Cinema 2, Epic Folklore: 30 november 14:00 in EYE Cinema 2.