Na elf jaar toch geen nieuwe bioscoop voor Cuijk

Ontwerpschets voor Maasbios van Air Architecten
Inwoners van het Noord-Brabantse Cuijk konden in 2005 voor het laatst in hun eigen gemeente naar de film. Sindsdien zijn er veel plannen geweest voor een nieuw theater maar die werden niet gerealiseerd. Dit jaar leek het er eindelijk van te komen. Te elfder ure haken kandidaat-exploitanten echter af, afgeschrikt door de bioscoopoorlog in de regio Nijmegen. Is dit een eerste teken van een stagnerende markt?
Jarenlang konden filmliefhebbers in het zogenaamde Land van Cuijk — behalve Cuijk ook Grave, Mill en Sint Hubert, Boxmeer en Sint Anthonis — terecht in de schouwburg van Cuijk. Voor een gebied met in totaal 88.000 inwoners was het aanbod niet groot, maar er was in ieder geval aanbod. Totdat de schouwburg besloot geen films meer te vertonen, ongeveer gelijktijdig met de sluiting van het Weijertheater in Boxmeer.
Meteen sprong exploitatiemaatschappij Malant in het gat. Die zag het wel zitten om samen met Merral Theaters het pand aan de Grotestraat 70, direct naast de schouwburg, uit te baten als bioscoop. Er zouden meteen ook een bowlingbaan in komen en horeca. Toen Malant echter lucht kreeg van de plannen om de schouwburg naar elders te verhuizen, trok ze meteen de stekker eruit. Het plan kon volgens haar alleen werken als verschillende uitgaansgelegenheden dicht bij elkaar zitten.
Tien jaar lang bleef het stil — of werd er vooral achter de schermen gesproken over een filmtheater voor Cuijk. Eind vorig jaar wist De Gelderlander te melden dat de oude plannen weer opgepoetst werden. Aangemoedigd door de aanhoudend goede resultaten in de sector — jaar na jaar is het bioscoopbezoek in Nederland gestegen — werd een plan ingediend voor de bouw van een bioscoop met vier zalen en in totaal 450 stoelen.
De gemeente was enthousiast. Die zag de bioscoop als een mooi middel om het centrum, dat lijdt onder de nodige leegstand, nieuw leven in te blazen. Een vergunning was er dus snel. De bioscoop zou eind 2016 de deuren kunnen openen. Architectenbureau Air zou de nieuwbouw verzorgen. Een naam was er ook al: Maasbios.
Toen nog een exploitant. Met niet minder dan zeven partijen werden gesprekken aangegaan. Met Servicebioscoop Industry uit Veghel was Malant al in een vergevorderd stadium toen die partij zich vorige week besloot terug te trekken. De kandidaat-uitbater vond de concurrentie in de regio bij nader inzien te heftig. En daarmee wordt vooral Nijmegen bedoeld, waar behalve LUX, een van Nederlands grootste filmhuizen, ook Vue actief is met twee bioscopen (Carolus en Calypso) en sinds februari dit jaar Cinemec een breed scala aan films aanbiedt in acht zalen.
Wat in Cuijk is gebeurd, staat niet op zichzelf. De rek is er een beetje uit in de sector. Het bioscoopbezoek heeft een plateau bereikt en lijkt even niet te groeien. In de succesjaren zijn echter wel veel bioscopen bijgebouwd, dus de concurrentie neemt toe. De bouwhausse lijkt hiermee voorlopig voorbij. Plannen voor nieuwe theaters in kleine gemeenten onder de rook van Nijmegen, Arnhem, Rotterdam, Utrecht of Amsterdam kunnen weer de la in.
Edo Dijksterhuis