Muzikale verarming Utrecht

  • Datum 02-02-2017
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Je kunt lang bakkeleien over de term wereldmuziek, maar dat zal niet meer gebeuren in RASA. Het wereldmuziekpodium in Utrecht stopt ermee. De documentaire De wereld maakt muziek laat zien wat de stad gaat missen.

Het had een feestelijke film moeten worden, maar het werd een requiem, zegt Margriet Jansen, de regisseur van de documentaire De wereld maakt muziek. En het begon zo vrolijk, want de aanleiding voor De wereld maakt muziek was het 45-jarige jubileum van wereldmuziekpodium RASA in Utrecht. "Toen ik eraan begon had ik niet kunnen denken dat het ook het requiem van het podium zou worden."

Dat werd het dus wel, want RASA sluit de deuren, omdat het na het stoppen van de subsidie door de gemeente Utrecht er geen gat meer in ziet. Maar we hebben altijd nog de film, die al het moois viert dat in RASA in de loop der jaren is langs gekomen. In De wereld maakt muziek vertellen liefhebbers van het eerste uur over hun kennismaking met wereldmuziek en de verpletterende impact die het op hen had. Daarbij vallen onder meer de namen van de Zuid-Afrikaanse zangeres Miriam Makeba, de Pakistaanse wereldster Nusrat Fateh Ali Khan en de wereldberoemde bespeler van de ud (voorloper van de luit) Munir Bashir. Hun concerten in RASA staan menig liefhebber in het geheugen gegrift. Op deze eerste generatie wereldmuzieksterren volgden een nieuwe succesvolle generatie muzikanten, zoals de groep Taraf de Haidouks, het Belgische Zap Mama en de Toeareg band Tinariwen. In de huidige tijd is de Canadese First Nations band A Tribe Called Red een inspiratiebron voor (dance)dj’s.

De wereld maakt muziek toont van deze en andere muzikanten fragmenten van optredens, maar de beleving van het publiek staat centraal. Wat maakt mensen gepassioneerde liefhebbers van wereldmuziek? En wat is wereldmuziek? De film maakt een statement tegen deze term, want is niet alle muziek die op aarde wordt gemaakt wereldmuziek? Door de term wereldmuziek exclusief te reserveren voor niet-westerse muziek veegt men deze muziek op één hoop. Zo bezien creëert de tem een muzikaal getto. Het goede nieuws is dat de muziek die we geen wereldmuziek zullen noemen, bruist en bloeit als nooit tevoren. RASA gaat sluiten, maar de muziek gaat door.

De wereld maakt muziek is 4 februari om 17.15 in ’t Hoogt in Utrecht te zien (hoogt.nl). Zie voor vertoningen later dit jaar dewereldmaaktmuziek.nl

Jos van der Burg