Movies that Matter lanceert Nederlandse competitie

Movies that Matter lanceert tijdens de komende editie (23 t/m 31 maart 2018) een nieuw programma speciaal voor Nederlandse films: Dutch Movies Matter. Met de competitie hoopt het mensenrechtenfilmfestival films van eigen bodem een extra zetje in de rug te geven.

"Omdat het kan", antwoordt Dirk van der Straaten, artistiek directeur van Movies that Matter, op de vraag waarom er nu zo’n aparte competitie wordt gestart. Dat impliceert dat het vroeger misschien niet kon, en dat bevestigt hij. "Ik heb het idee dat het Nederlandse aanbod beter is geworden. Tien jaar geleden heb ik een kleine studie gedaan naar de geëngageerde film in Nederland en Nachtrit kwam daar nog het dichtste bij in de buurt. Op het documentaire vlak ging het vaak om portretten van schrijvers of muzikanten. Daar is wel verandering in gekomen."

In de twee edities die Van der Straaten nu heeft meegemaakt als directeur heeft hij flink wat interessante Nederlandse films voorbij zien komen. "Maar die stonden in ons programma een beetje op zichzelf. Ze beleefden vaak zelfs hun wereldpremière bij ons maar kregen geen extra aandacht."

Grotere zichtbaarheid kan ook internationale gevolgen hebben, denkt Van der Straaten. Movies that Matter vervult namelijk de voorzittersrol binnen het Human Rights Film Network, een internationale koepel van veertig onafhankelijke festivals voor mensenrechtenfilms. "Ik werd vaak gevraagd naar het aanbod van Nederlandse film. Met deze competitie kunnen we dat duidelijker laten zien. Hopelijk krijgen de films op deze manier een langer leven dan vertoning bij ons, een kleine bioscooprelease en eventueel vertoning op tv."

Er wordt geen première-eis gesteld aan inzendingen. De film mag echter nog geen landelijke release hebben gehad of vertoond zijn op een Nederlandse tv-kanaal. "De eerste keer is het natuurlijk afwachten of je een sterke competitie kunt neerzetten", stelt Van der Straaten. "Maar we hebben al sowieso drie inzendingen binnen die goed genoeg zijn om mee te draaien." Die moeten het opnemen tegen minimaal drie en maximaal vijf andere films. De winnaar krijgt een Gouden Vlinder.

Edo Dijksterhuis