Monumentaal Royal Theater in Heerlen heropend

Royal Theater in Heerlen

Toen het Royal Theater in 2014 de deuren sloot betekende dat het einde van 76 jaar bioscoopgeschiedenis in Heerlen. Maar het aantrekkende filmklimaat in Limburg zorgde ervoor dat het monumentale pand nieuw leven werd ingeblazen. Gisteren is de bioscoop officieel heropend. Vanaf begin november kan er weer film worden gekeken.

Geloof het of niet, maar het Royal Theater werd in 1938 gebouwd in minder dan honderd dagen. De architect was Frits Peutz, die in dezelfde stad ook verantwoordelijk was voor voormalig warenhuis en tegenwoordig cultuurhuis Schunk. De bouwstijl is vergelijkbaar: stevige, ronde vormen met veel glas en beton. Peutz bouwde twintig jaar na de ingebruikname ook nog een bijgebouw dat de Rivoli werd genoemd. Het iets kleinere Maxim volgde weer iets later. Oorspronkelijk telde de Royal 1180 zitplaatsen maar die zijn later teruggebracht tot 743 om meer beenruimte te creëren. Na een laatste renovatie bleven daar 672 stoelen van over.

De eerste exploitant van de Royal, bioscoopondernemer Lou van Bergen, hield het in 1973 voor gezien. Het pand werd verhuurd aan Tuschinski maar het verval zette in en de familie nam het in 1984 weer over. Er volgden jaren van commercieel succes en uitbreiding tot de komst van een multiplex in het naburige Kerkrade een scherpe daling in bezoekersaantallen inluidde. In 2014 gingen de deuren dicht en vonden er alleen sporadisch nog activiteiten plaats.

Anno 2019 heeft Royal nieuwe gebruikers. Filmhuis De Spiegel gaat er films vertonen. En CineSud, een van de drijvende krachten achter de Limburgse filmrenaissance van de afgelopen jaren, verhuist zijn kantoor naar het monumentale pand. Daar krijgt de organisatie gezelschap van het Dutch Mountains Film Festival en Limburg Film Office.