Mondriaan Fonds steunt crowdfunding filmmakers

Crowdfunding voor films is sinds begin deze maand weer een stukje makkelijker geworden. Wie nu via platform CineCrowd geld bij elkaar brengt voor een productie maakt kans op extra ondersteuning door het Mondriaan Fonds. Het fonds draagt maximaal 20% van het streefbedrag bij, met een maximum van €2000.

Het gaat om een pilot van het Mondriaan Fonds, dat zich gewoonlijk richt op beeldende kunst en erfgoed maar door vervagende grenzen tussen disciplines ook steeds meer oog heeft voor onder andere film. De nieuwe regeling is dan ook vooral bedoeld voor makers die niet binnen de reguliere hokjes passen. CineCrowd draagt projecten voor en een adviseur van het Mondriaan Fonds beoordeelt ze daarna. Er wordt pas uitgekeerd zodra het streefbedrag is gehaald.

CineCrowd bestaat sinds 2011 en behoort daarmee tot de eerste generatie kunst gerelateerde crowdfundingplatforms. Het werd opgericht om de financiering van Morgen is alles beter van Floris Parlevliet rond te krijgen. Het platform is qua opzet vergelijkbaar met grote internationale spelers als IndieGoGo en Kickstarter of het Nederlandse Voordekunst. Sinds 2011 zijn via CineCrowd 650 succesvolle campagnes gevoerd. Ruim 60.000 donateurs maakten bijna €5 miljoen over aan filmprojecten.