Momentum wint prijs Cinedans

  • Datum 05-03-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

What’s in a name: Momentum had de wind mee op Cinedans

Cinedans, het festival dat film en dans aan elkaar koppelt, duurt nog de rest van de week. Maar zondag zijn de belangrijkste prijzen al uitgereikt. Momentum werd gekozen tot beste dansfilm. Regisseur Boris Seewald kreeg hiervoor de Dioraphte Cinedans Award, waar een bedrag van 7.500 euro aan verbonden is.

De jury, die bestond uit Andreea Capitanescu (Explore Dance Festival), danspublicist Astrid van Leeuwen, Nada Mounzer (NTR) en Stefa Schwartz van Tanzhaus Nordrhein Westfalen, deelde ook nog een aanmoedigingsprijs uit. David Rodríguez Gimeno kreeg de 2.000 euro die hierbij horen voor zijn Develop/Movement no. 1.

Cinedans vindt plaats in het EYE Film Instituut in Amsterdam. Het festival, dat geheel gewijd is aan dansregistraties en choreografieën die specifiek gemaakt zijn voor de camera, werd geopend met highlights uit het inmiddels tienjarige bestaan. Een hoogtepunt uit het eerste weekend was de wereldpremière van Point Taken 3. In dit project werken Mediafonds, Fonds Podiumkunsten, NTR en Cinedans samen om choreografen en regisseurs gezamenlijk vijf korte dansfilms te laten realiseren. Point Taken 3 wordt komende zaterdag nog eens herhaald. Daarna volgt een tournee door binnen- en buitenland.

Cinedans, dat in totaal zo’n zeventig films op het programma heeft staan, duurt nog tot en met aanstaande zaterdag. Voorstellingen vinden plaats op donderdag, vrijdag en zaterdag.

Voor danslustige kinderen is er op woensdag aanstaande een apart programma. Onder de titel Cinedans Kidz Special wordt dan een workshop gegeven voor 3 tot 6-jarigen. Opnames worden gemaakt, die aansluitend worden getoond.

Edo Dijksterhuis