Mind My Mind en The Walking Fish naar de Oscars

Nederlandse inzendingen animatie- en kortfilm

Mind My Mind

Dat Instinct de Nederlandse inzending voor de Oscar voor beste buitenlandse speelfilm is, werd vorige week al bekend gemaakt. Nu volgen de selecties voor de categorieën korte animatiefilm en kortfilm. Daarvoor zijn respectievelijk Mind My Mind en The Walking Fish uitverkoren.

Mind My Mind is geschreven en geregisseerd door Floor Adams. Het is een geanimeerde komedie over een jongeman met autisme die door het dagelijks leven navigeert met behulp van scripts. Afwijken is lastig, helemaal als hij zijn obsessie voor duikbommenwerpers probeert te verbergen voor het meisje met wie hij graag uit wil. Mind My Mind is vertoond op meerdere festivals en viel in de prijzen tijdens het Indy Shorts International Film Festival, het ANIMA Brussels Animation Film Festival, Go Short in Nijmegen en het Stuttgart Festival of Animated Film. Coproducent Willem Thijssen won in 1987 al eens een Oscar voor beste korte animatie met Een Griekse Tragedie en had ook een productionele hand in Michael Dudok de Wits Vader en Dochter, dat in 2001 met de prijs aan de haal ging.

Thessa Meijer van The Walking Fish studeerde pas vier jaar geleden af maar regisseerde in de tussentijd al een middellange tv-film en werkt aan haar speelfilmdebuut. Haar voor de Oscars geselecteerde kortfilm gaat over een ambitieuze amfibische vis die de mensenwereld wil ontdekken. De film won onder andere een Gold Screen Award en de Speciale Jury Prijs tijdens de Young Director Awards in Cannes.

De verkiezingen van de Oscars volgen een getrapt proces. Op 16 december worden de oscar-shortlists bekend gemaakt en iets minder dan een maand later, op 13 januari, maakt de Academy de genomineerden bekend. De Oscars worden uitgereikt op zondag 9 februari 2020.