Miljo­nairs­kop­pel redt film­theater Gent

Filmtheater Sphinx in het centrum van Gent

Het beste ‘goed nieuws’-item sinds tijden komt uit België. In Gent heeft een lokaal koppel de verkoopopbrengst van een eigen IT-bedrijf aangewend om filmtheater Sphinx te redden. De mecenassen willen de iconische vertoningsplek, één van de twee laatste onafhankelijke theaters in de stad, behouden voor toekomstige filmliefhebbers.

Gent heeft een internationaal goed aangeschreven festival maar de infrastructuur voor filmvertoning staat de laatste jaren onder druk. De stad telt nog twee theaters waar arthousefilms worden vertoond: naast Sphinx ook nog Studio Skoop. Beide stonden tot voor kort te koop. Totdat Bruno Lowagie en Ingeborg Willaert eind vorige maand dus Sphinx overnamen.

De IT-ondernemers zijn rechtgeaarde cinefielen. Nadat ze als studenten in Gent terecht waren gekomen, raakten ze al snel verslingerd aan de betere film: de ene week een Passolini-retrospectief, de volgende een reeks Kubrick-titels. De filmzaal was zelfs de bestemming van hun huwelijksreis.

Het idee dat Gent het zonder vertoningsplek voor artistieke films zou moeten stellen, bracht Lowagie en Willaert ertoe een bod uit te brengen op Sphinx. Het bedrag is niet bekend gemaakt maar wel dat de verkoopsom ruimte biedt om iets te doen aan de geluidsisolatie, vernieuwing van het leien dak en verbetering van de rolstoeltoegankelijkheid.