“Mijn eerste doelen in Hollywood zijn gehaald”

  • Datum 06-11-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

David Cocheret (zittend) op de set van Night Eyes

Scenecs 2014, het internationale filmfestival voor debuterende regisseurs, opende afgelopen dinsdag met Night Eyes, een in Hollywood geschoten productie van de pas 25-jarig Nederlander David Cocheret. "Als beginnend filmmaker kan je niet om meer vragen."

David Cocheret’s psychologische thriller Night Eyes, gebaseerd op een novelle van Nederlandse thrillerauteur Jack Lance, is vrijwel zonder budget gemaakt. Toch ziet de film er goed uit. Daar heeft Cocheret dan ook hard aan moeten werken. "Op mijn filmopleiding werd mij uitgelegd dat als je geen geld hebt je twee dingen nodig hebt: heel veel tijd en middelen. Ik heb geprobeerd aan te kloppen bij financiers en producenten, maar tegen een beginnend filmmaker zeggen ze vaak nee. Daarom heb ik veel deals moeten sluiten. Ik heb op veel filmsets voor niks gewerkt, zodat anderen ook gratis op mijn set kwamen werken."

Zo werkt het nou eenmaal in Hollywood, waar Cocheret al vier jaar werkzaam is. "Het is het Mekka voor filmmakers. Het leuke van Hollywood is dat er altijd werk te vinden valt, betaald of niet. Ik heb daar dagen van 18 uur gemaakt op de set van een studentenfilm voor geen geld en met amper wat te eten, maar ik heb ook meegewerkt aan gigantische producties. Ik had twee doelen voor ogen toen ik naar Hollywood kwam: op de aftiteling staan van een Amerikaanse blockbuster en mijn eigen speelfilm regisseren. Beide doelen zijn nu gehaald."

Zo stond Cocheret niet lang geleden achter de schermen van Hansel & Gretel: Witch Hunters. "Als je die set vergelijkt met de set van mijn film is het een verschil van dag en nacht. Daar draaien ze met vijf camera’s tegelijk en hebben ze een gigantische crew van bijna 300 mensen rondlopen. Ondanks dat ik veel verantwoordelijkheid had, was ik maar een schakel in een gigantische industrie."

Cocheret timmert hard aan de weg om het ook met zijn films zo ver te schoppen. Zijn tweede staat al in de steigers: hij heeft de rechten gekregen voor het verfilmen van Dave Mossings autobiografische roman Glimlach van boven, waaring Mossing beschrijft hoe hij op verzoek van zijn schizofrene moeder haar uit haar lijden heeft verlost. "Toen het productieproces van Night Eyes bijna afgelopen was, begon ik al te zoeken naar iets nieuws. Zo kwam ik toevallig bij dit boek terecht. Ik vond dit verhaal te bijzonder om te laten liggen. Ik heb de schrijver gebeld en uitgelegd dat ik interesse had en hij stemde in. Dat was best wel een mazzeltje."

Voor nu geniet Cocheret nog van de release van zijn film in Nederland. "Het feit dat mijn film in Nederland is na drie lange jaren werken en dan ook nog eens een release heeft gekregen in het gloednieuwe JT Hilversum theater; als beginnend filmmaker kan je niet om meer vragen."

Hugo Emmerzael

Night Eyes is nog tot en met woensdag 12 november tweemaal per dag te zien in JT Hilversum.