“Met toezegging van Dick en Monique durfde ik ’t wel aan”

  • Datum 18-10-2016
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Oktober is de Halloween-maand. Mooi moment dus voor de lancering van een nieuw horrorfilmfestival. Amsterdamned dat van 26 tot en met 28 oktober plaatsvindt in het Amsterdamse Kriterion komt uit de koker van Jan Doense, alias Mr. Horror. Openingsfilm is de klassieker van Dick Maas waar de festivalnaam aan is ontleend. Cast en crew van weleer geven acte de présence.

Op zijn grafsteen zal natuurlijk staan "Hier woelt en rot Mr. Horror, samen met Max Rockatansky geestelijk ouder van de onvolprezen Nacht van de Wansmaak". Maar Jan Doense heeft meer festivals en evenementen op zijn naam staan. En, zo zegt hij zelf, "het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Als ik films tegenkom waarvan ik denk dat anderen ze ook moeten zien maar ze zijn niet geselecteerd voor andere festivals, dan krijg ik de onbedwingbare behoefte iets te organiseren."

Het Turkse Baskin en het Spaanse The Corpse of Anna Fritz zijn dat soort titels. Ze beleven op Amsterdamned hun première. Daarnaast telt het programma nog acht andere titels, zowel oud als nieuw. "Ik heb me laten inspireren door Dead by Dawn in Edinburgh, het oudste genrefilmfestival in Groot-Brittannië. Dat is vier dagen non-stop film kijken, kort en lang, oud en nieuw. Het wordt georganiseerd door een vriendin die bij elke vertoning een inleiding verzorgt waarin ze vertelt waarom je deze film absoluut niet mag missen. Die sfeer, zoiets wil ik ook."

Doense vond medestanders bij Kriterion, die het idee van een voor de vuist weg georganiseerd horrorfestival wel zagen zitten en meteen een plekje voor hem inruimden. "Niet heel groot hoor", waarschuwt Doense. "Dit is toch voor een gespecialiseerd publiek. We houden het festival in Zaal 2, waar minder dan honderd stoelen in staan. Maar als het uit de klauw loopt, kunnen we overschakelen naar de grote zaal."

"Omdat het de taak is van een festival dingen te kaderen" koos Doense ervoor binnen zijn minifestival een beetje dieper in te gaan op het oeuvre van één specifieke maker: Nicolas Roeg. De inmiddels 88-jarige Brit kan er vanwege een broze gezondheid zelf helaas niet bij zijn, maar Amsterdamned toont drie van zijn films. Het gaat om Don’t Look Now (1973), het onlangs gerestaureerde The Man Who Fell To Earth (1976) met David Bowie in de hoofdrol en Roegs laatste film Puffball: The Devil’s Eyeball (2007) — volgens Doense "onbekend en ondergewaardeerd".

Doense liep al een tijdje rond met zijn festivalplannen, maar wilde nog geen stappen ondernemen als Dick Maas, regisseur van Amsterdamned (1988), zijn zegen nog niet aan het project gegeven had. "Ik kwam hem begin dit jaar tegen en hij vond het meteen een goed idee en zei toe bij de vertoning te zijn. Hoofdrolspeler Huub Stapel moet helaas die avond ergens optreden. Maar Monique van de Ven zei wel meteen toe. Toen durfde ik het wel aan."

Dick Maas laat in het net uitgebrachte Prooi een leeuw los in de hoofdstad. Bijna drie decennia geleden was dat een psychopatische moordenaar. Het leverde een cultfilm op met een klassieke achtervolgingsscène per speedboat waar The Hitman’s Bodyguard nog maar overheen moet zien te komen. De oplettende kijker kan nogal wat beroemdheden en BN-ers ontdekken. Leontien Borsato bijvoorbeeld, als slachtoffer in een rubberbootje. Of Bert Haanstra als dirigent van een boerenorkest op een platbodem. Ook Mr. Horror zelf is te herkennen in de film. Hij zit als jeugdige figurant in de rondvaartboot die ook op de Duitse filmposter (zie hierboven) terechtkwam.

De plannen waren nog niet wereldkundig gemaakt of het plan werd geopperd ook een Rotterdamse versie van het festival te organiseren. "Maar met zo’n naam laat het zich niet makkelijk verplaatsen, ook niet met deze openingsfilm." De oplossing heet Rotterdamned, is ingekort tot zes films in twee dagen en vindt op 4 en 5 november plaats in KINO. "Het artwork hebben we mooi opgelost door de Andreaskruizen op de rug van de spin te vervangen door 010 en het grachtengordelweb psychedelisch te behandelen."

Edo Dijksterhuis